TØNNEBOMBET: Arbeidere losser av nødhjelp til den opprørskontrollerte byen Daraya. Like etter ble byen tønnebombet av Assads styrker, ifølge USA. Foto: Hussam Al Saleh / Reuters / NTB scanpix
TØNNEBOMBET: Arbeidere losser av nødhjelp til den opprørskontrollerte byen Daraya. Like etter ble byen tønnebombet av Assads styrker, ifølge USA. Foto: Hussam Al Saleh / Reuters / NTB scanpixVis mer

USA: Assads styrker tønnebombet by etter levering av nødhjelp

De innesperrede innbyggerne i syriske Daraya skal ha spist gress for å unngå å dø av sult. Torsdag kom endelig nødhjelpen. Så startet bombingen, ifølge USA. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere denne uka lovet Syrias president Bashar al-Assad at han skulle trappe opp krigen mot «terrorister» og gjenerobre hver eneste lille bit av landet. Nå beskyldes Assads styrker for å ha tønnebombet sultende sivile i byen Daraya.

Sent torsdag kveld leverte en kolonne fra Røde Halvmåne livsviktig FN-nødhjelp til innbyggerne i den syriske byen Daraya, som har vært beleiret av regjeringsstyrker i fire år. Men kort tid etter bombet Assads styrker byen med tønnebomber fra helikoptre, ifølge vitner og eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR), melder nyhetsbyrået AFP.

- Uakseptabelt

Angrepet bekreftes og fordømmes av amerikanske myndigheter.

- Det syriske regimet gjennomførte flere tønnebombeangrep i Daraya. Det skjedde bare timer etter at nødhjelpskolonnen kom til byen, sa talsmann Mark Toner i det amerikanske utenriksdepartementet fredag kveld.

- Slike angrep er selvfølgelig uakseptable under alle omstendigheter, men i dette tilfellet forhindret de også leveranse og distribusjon av sårt tiltrengt hjelp, sa han videre.

Toner understreket fredag at det utelukkende er FN som skal bestemme hvor og når man skal dele ut nødhjelp i Syria, og at skjebnen til sultende sivile ikke skal bli bestemt av Assad-regimet.

Sulter og spiser gress

De rundt 8 000 innbyggerne som er igjen i Daraya, har vært innesperret i byen i snart fire år. FNs humanitære sjef Stephen O'Brien fortalte i april om grusomme forhold for innbyggerne i byen.

- Vi får rapporter om at de mangler mat, rent vann, medisiner, elektrisitet... Vi får rapporter om folk som spiser gress, sa han den gang.

Daraya er en av de eldste byene i Syria, og er en forstad til landets hovedstad Damaskus. Byen var ett av de første stedene hvor syrere tok til gatene for å demonstrere mot myndighetene i 2012. Det samme året startet myndighetene beleiringen av byen.

Da det fredelige opprøret mot president Assad og hans regime startet, våren 2011, bodde det rundt 80 000 mennesker i byen. Nå er det bare rundt 8 000 innbyggere igjen i byen.

Desperat rop om hjelp

I april i år vekket en gruppe kvinner fra Daraya internasjonal oppmerksomhet da de skrev et åpent brev med et rop om hjelp fra den innesperrede byen.

«Den syriske tragedien fortsetter, med sine repetetive scener med vold og beleiring. Vår by har opplevd den verste bombingen og ødeleggelsene, i tillegg til en grusom beleiring over tre hele år. Sivile har betalt prisen for utsultingspolitikken», skrev Daraya-kvinnene.

HJELP OSS: Syriske barn og kvinner protesterte i april mot at Bashar al Assad og hans regime omringer byen deres. - Vi sulter og vi har ikke mat, tryglet de rundt 8000 innbyggerne. Foto: Hussam El Ahmed / Anadolu Agency / Scanpix
HJELP OSS: Syriske barn og kvinner protesterte i april mot at Bashar al Assad og hans regime omringer byen deres. - Vi sulter og vi har ikke mat, tryglet de rundt 8000 innbyggerne. Foto: Hussam El Ahmed / Anadolu Agency / Scanpix Vis mer

- Beleiringene må slutte, for det fører til så mye lidelse. Det vi gjør nå, er i stor grad å begrense lidelser som aldri burde vært der. Mitt håp og mål er å få avtaler som gjør at sivile ikke lenger må tvinges til å være innesperret, sa Jan Egeland, generalsekretær i flyktninghjelpen og FNs spesialrådgiver for humanitære saker, til Dagbladet den gang.

I brevet ba Daraya-kvinnene innstendig om at myndighetene skulle åpne veiene inn til byen for at mat, medisiner, drikkevann, klær, sko og vaskemidler skulle få komme inn til Daraya.

Det ble derfor vekket en viss optimisme da FN denne uka kunngjorde at Syria har godtatt et forslag om å slippe inn nødhjelp til de 19 beleirede områdene i landet innen slutten av juni.

Etter flere års beleiring var nødhjelpskolonnen som kjørte inn i Daraya torsdag sårt tiltrengt. Bistanden, som ble levert i form av ni lastebiler fullastet med mat og medisiner, skulle være nok til å dekke byens behov en måned.

LOVER NØDHJELP: Syrias president Bashar al-Assad og landets regjeringsstyrker har godtatt et FN-forslag om å slippe inn nødhjelp til de 19 beleirede områdene i landet. Bildet viser Assad under et besøk i beleirede Daraya i 2013. Foto: Reuters / NTB Scanpix
LOVER NØDHJELP: Syrias president Bashar al-Assad og landets regjeringsstyrker har godtatt et FN-forslag om å slippe inn nødhjelp til de 19 beleirede områdene i landet. Bildet viser Assad under et besøk i beleirede Daraya i 2013. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer