USA avblåser «krigen mot terror»

Ute av Obama-administrasjonens vokabular.

NYE TIDER: Ordbruken om «krigen mot terror» er blant arven fra Bush som nå er en saga blott i Det hvite hus. Foto: EVAN VUCCI/AP/SCANPIX
NYE TIDER: Ordbruken om «krigen mot terror» er blant arven fra Bush som nå er en saga blott i Det hvite hus. Foto: EVAN VUCCI/AP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Obama-administrasjonen har droppet «krig mot terror» fra sitt vokabular, opplyser utenriksminister Hillary Clinton.

Formuleringen ble tatt i bruk av president Barack Obamas forgjenger George W. Bush, etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001.

USAs invasjon av Afghanistan og Irak var ifølge Bush en del av USAs krig mot terror, og det samme var opprettelsen av den omstridte fangeleiren på Guantánamo-basen på Cuba.

Kritikerne mente at Bush med sin formulering la opp til utstrakt bruk av militærmakt mot høyst uklare fiender og viste til at han med sin «med oss, eller mot oss»-holdning til omverdenen provoserte svært mange land, inkludert USAs allierte.

President Barack Obama er for lengst i ferd med å reversere Bushs politikk og tar avstand fra hans retoriske formulering «krig mot terror».

- Administrasjonen har sluttet å bruke frasen, og det sier vel det meste. Helt tydelig, sier utenriksminister Hillary Clinton.

Noe direktiv fra presidenten foreligger imidlertid ikke, understreker hun.

- Jeg har ikke hørt det benyttet. Jeg har ikke mottatt noe direktiv om å bruke eller ikke bruke det, men det blir ganske enkelt ikke benyttet, sier Clinton.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer