USA avfeier murkjennelse

Det hvite hus avfeier Den internasjonale domstolens rådgivende kjennelse om at muren og gjerdet Israel bygger på Vestbredden er ulovlig og bør rives.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Domstolen er ikke det rette forum til å løse det som er et politisk problem, sier talsmann i Det hvite hus, Scott McClellan fredag ettermiddag.

- Problemet bør løses gjennom en prosess som er satt i gang, nemlig veikartet for fred i Midtøsten, sier McClellan.

- Den internasjonale domstolens kjennelse om skillemuren på Vestbredden er historisk for det palestinske folket, sier den palestinske regjeringssjefen Ahmed Qurie.

- Delingsmuren er ulovlig og bør rives, heter det i kjennelsen fra Den internasjonale domstolen i Haag som ble avgitt i ettermiddag.

Den palestinske regjeringen vil nå forsøke å få FN til å innføre straffesanksjoner overfor Israel.

- Fra og med i dag bør Israel anses for å være en fredløs stat, sier president Yasser Arafats nærmeste rådgiver, Nabil Abu Rudeina.

Domstolens kjennelse er en rådgivende dom om de lange strekningene med gjerder og mur som Israel bygger på palestinsk land. Israel sier barrieren bygges for å beskytte landet fra palestinske selvmordsaksjonister fra Vestbredden. Palestinerne sier israelerne bygger den for å innlemme mer land i Israel.

(NTB)