- USA avlytter den danske regjering

Danmarks statsminister Poul Nyrup Rasmussen og regjeringen hans avlyttes av USA. Det mener en tidligere høyt plassert etterretningsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avlyttingen skal foregå gjennom en antenne på taket av den amerikanske ambassaden i København. Antennen peker mot Slotsholmen der regjeringen holder til, skriver Jyllands-Posten.

Det er den tidligere kanadiske etterretningsoffiseren Mike Frost som avslører overfor den danske avisen at den amerikanske etterretningstjeneste National Security Agency ikke skyr noen midler for å skaffe opplysninger som USA har bruk for.

Frost har inngående kunnskap om NSAs arbeidsmetoder etter å ha jobbet 34 år i kanadisk etterretning.

USA, Canada, Storbritannia, Australia og New Zealand samarbeider tett i den globale avlyttingsoperasjonen Echelon.

- Avlytter mobiltelefonene

- USA har en lyttepost i København. De lytter på alt som går gjennom eteren. Å avlytte mobiltelefoner er en meget god måte å finne ut hva en regjering tenker. Politikerne er notoriske mobiltelefon-brukere, selv om de burde fått vite at de bør la det være. NSA kan få fatt i hva de vil, sier Mike Frost til Jyllands-posten.

Avisen har vist Frost bilder av taket på den amerikanske ambassaden i København. Frem til '92 var Frost nestkommanderende for Canadas nettverk av ambassadeavlyttinger.

Antenne rettet mot statsministeren

Av tre synlige paraboler på ambassadens tak er i alle fall den ene målrettet for å avlytte flere bygninger i København sentrum. Parabolen peker mot Stats- og Utenriksministeriet og mot Folketinget.

USAs ambassadør i Danmark, Richard Swett avviser nå påstandene fra Frost.

Danske politikere raser, og ber justisministeren sette i gang en dansk undersøkelse av påstandene.