- USA avlytter diplomater i Sikkerhetsrådet

USA har trappet opp overvåkingen av andre lands delegasjoner til Sikkerhetsrådet som et ledd i arbeidet for å sikre støtte til en krig mot Irak, skriver The Observer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et dokument som er lekket til avisa, går det fram at overvåkingen omfatter avlytting av de utenlandske diplomatenes telefoner hjemme og på kontoret, og lesing av e-posten de sender og mottar.

Men nettstedet Drudgereport har allerede reist flere innvendinger mot avsløringens ekthet.

Redaksjonen spør om det er rimelig at

 • instruksen er datert på engelsk, ikke amerikansk måte (31/01/2003 i stedet for 01/31/2003),
 • hvorfor flere ord er stavet på engelsk og ikke amerikansk (favourable i stedet for favorable). Det er flere slike eksempler.

  Observer meldte 16. februar at USA ville straffe Tysklands krigsmotstand ved å trekke alle amerikanske soldater ut av landet. Også denne avsløringen er det reist innvendinger mot.

  Alle typer informasjon


  Dokumentet ble sendt ut i slutten av januar til høytstående agenter i USAs National Security Agency (NSA), en organisasjon som blant annet jobber med avlytting av telefonsamtaler og annen kommunikasjon over hele verden. Avsenderen, en av lederne i NSA, er ifølge The Observer interessert i all mulig informasjon om hvordan landene i Sikkerhetsrådet forholder seg til nye resolusjonsforslag om Irak, og hvordan de samarbeider med hverandre.

  - Vi vil ha innsikt i hvordan medlemslandene reagerer på debatten om Irak, hvilke forhandlingsposisjoner de vurderer å innta, eventuelle allianser osv. - kort sagt hele registeret av informasjon som kan gi USA et overtak for å kunne oppnå resultater i samsvar med amerikanske mål, eller å unngå overraskelser, heter det i brevet som The Observer nå har lagt ut på sin hjemmeside.

  Fryktet avsløring


  Amerikanske kilder som har kjennskap til etterretningsoperasjonen sa forrige uke at regjeringen i USA har vært splittet i synet på den.

  Mens noen medlemmer av regjeringen har vært tilhengere av en intens kampanje for å sanke inn informasjon om Sikkerhetsrådets medlemmer, har andre advart om faren for at kampanjen kunne bli avslørt, og at dette kunne sette USA i et dårlig lys.

  Språket og innholdet i det interne NSA-dokumentet er ifølge The Observer blitt forelagt tre tidligere etterretningsagenter som har vurdert det som autentisk.

  Spesielle mål


  I dokumentet står det at operasjonen er rettet mot medlemmene av Sikkerhetsrådet, med unntak av USA og Storbritannia. Intensivert overvåking av land som ikke sitter i Sikkerhetsrådet i denne perioden kan også bli aktuelt.

  Noen land pekes likevel ut som spesielle mål: Angola, Kamerun, Chile, Mexico, Guinea og Pakistan, i tillegg til de faste medlemmene Frankrike, Kina og Russland.

  De første seks landene oppfattes som å være i tvil om hvordan de skal forholde seg til USA og Storbritannias nye resolusjonsforslag, som er ment å skulle gi ryggdekning for en eventuell krig mot Irak.

  De tre faste medlemmene som nevnes har alle gitt uttrykk for at våpeninspektørene i Irak må få mer tid, og at det foreløpig ikke er grunnlag for å gå til krig mot Saddam Husseins regime.

  Den franske utenriksministeren Dominique de Villepin gjentok søndag at Frankrike kommer til å motsette seg en ny resolusjon i Sikkerhetsrådet som kan åpne for krig mot Irak.

  (NTB)