Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA avslår dialog med Saddam

BAGDAD (NTB-AFP-Reuters): USA vil ikke ha en dialog mellom FN og Iraks president Saddam Hussein om våpeninspektørene. - Vi vil at Irak skal rette seg etter FN, sa pressetalsmann Mike McCurry i Det hvite hus i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saddam Hussein ba tidligere i dag om dialog med FN for å løse konflikten om våpeninspeksjoner, meldte det irakiske nyhetsbyrået INA.

- President Saddam Hussein understreket behovet for dialog for å få prosessen tilbake på sporet. Presidenten ønsker å få satt tingene i det rette perspektiv, for å få full klarhet i alle rettigheter og forpliktelser, het det i meldingen.


Avvist

Lederen for FNs overvåkningssenter i Bagdad, svensken Nils Carlstrøm, sa at amerikanerne ble avvist da de skulle ta fatt på arbeidet i dag tidllig. Amerikanerne var del av en større gruppe, og skulle inspisere et rakettanlegg.

I samråd med lederen for FNs spesialkommisjon for Irak, Richard Butler, ble våpeninspeksjoner i Irak innstilt.

Det hele gikk fredelig for seg, og det ble ikke framsatt trusler, sa Carlstrøm.


FN-delegasjon

FNs generalsekretær Kofi Annan sa søndag at han vil sende tre diplomater, blant dem svensken Jan Eliasson, til Irak i håp om å komme fram til en løsning på krisen.

Delegasjonen vil fortelle irakerne at Sikkerhetsrådet ikke godtar at Irak utviser de amerikanske våpeninspektørene, og at FNs standpunkt ikke er gjenstand for forhandlinger, ifølge en vestlig diplomat.

Det hvite hus i Washington hilste Annans initiativ velkommen, men USAs FN-ambassadør Bill Richardson sa at Washington ikke vil utelukke bruk av militærmakt mot Irak.
 

Hele Norges coronakart