USA avviser at spionfly har styrtet i Sør-Korea

Talsmenn for USAs militære styrker i Sør-Korea sier opplysningene om at et amerikansk spionfly av typen U-2 har styrtet i Sør-Korea, er feilaktige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sørkoreanske medier meldte fredag at et amerikansk spionfly hadde styrtet like sør for den sørkoreanske hovedstaden Seoul, og at det ble antatt at mannskapet hadde omkommet i ulykken.

Men flere talsmenn for USAs militære styrker i Sør-Korea benektet fredag opplysningene i de sørkoreanske mediene.

Feiltolket

Det sørkoreanske nyhetsbyrået Yonhap var kjapt ute med nyheten, og byrået sier episoden begynte med at en anonym innringer fortalte at «noe hadde styrtet» nær landsbyen han ringte fra.

En sørkoreansk militærtjenestemann som Yonhap deretter tok kontakt med skal ha feiltolket opplysninger han fikk fra en amerikansk militærtjenestemann, som benektet at et fly hadde styrtet.

- Da jeg snakket med en tjenestemann fra det amerikanske luftforsvaret, feiltolket jeg det han fortalte meg på engelsk, og jeg ga pressekorpset gal informasjon, sier den ikke navngitte, sørkoreanske tjenestemannen, ifølge Yonhap.

37.000 soldater

Et amerikansk spionfly av typen U-2 styrtet i januar i fjor i et avsidesliggende område sør for Seoul. Piloten kom uskadd fra ulykken, men tre mennesker på bakken ble skadd.

Omkring 37.000 amerikanske soldater er utplassert i Sør-Korea for å bidra til å forsvare landet mot trusler fra erkefienden Nord-Korea. Over 50 år etter at Koreakrigen tok slutt er de to landene teknisk sett fortsatt i krig med hverandre.

Myndighetene i Nord-Korea har beskyldt amerikanske myndigheter for å ha økt overvåkingsaktiviteten over landet etter at president George W. Bush kom til makten.

(NTB)