USA: Bare 5.000 motstandskjempere i Irak

Motstanden i Irak består av bare rundt 5.000 farlige tilhengere av den styrtede diktatoren Saddam Hussein, sa sjefen for USAs sentralkommando, general John Abizaid, torsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

General Abizaid, som er øverstkommanderende for krigsinnsatsen i Irak og Afghanistan, sa at motstandskjemperne er godt væpnet, godt finansiert og har en ledelse som er både brutal og besluttsom.

På en pressekonferanse i Tampa i Florida sa Abizaid at den klareste og farligste fienden for tiden er tilhengerne av det tidligere regimet.

Han sa at tilhengerne av Baath-partiet er mest aktive i Bagdad og byene Fallujah, Tikrit, Mosul og Kirkuk i nord-Irak. Deres våpen er hjemmelagde sprenglegemer, bombekastere, rakettdrevne granater og noen ganger håndvåpen.

Amerikanerne har lenge ment at det ikke eksisterer noen landsomfattende samordnet motstand, og at motstanden bare koordineres på lokalt nivå.

Men nå har dette endret seg. Abizaid sa at det er tegn til at motstanden samordnes på et relativt høyt nivå, selv om han ikke er sikker på at samordningen finner sted på nasjonalt nivå.

(NTB-AFP-Reuters)