Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA bedriver dollardiplomati

For å sikre flertall i Sikkerhetsrådet for en krig mot Irak bruker USA press og penger for å få små fattige land på sin side.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice innrømmet i helga at «økonomisk hjelp» ble drøftet i «enkelte tilfelle». President George W. Bush har sendt diplomater og toppfolk fra utenriksdepartementet til en rekke land med klar ordre om å benytte «alle nødvendige diplomatiske midler» for å sikre flertall for en FN-støttet krig mot Irak.

Tyrkia har fått løfter om mer en 200 milliarder kroner i økonomisk hjelp selv om landet foreløpig ikke vil tillate 62000 amerikanske soldater å innta baser i Tyrkia. Økende politisk og økonomisk press kan endre parlamentets motstand mot troppene.

President Bush har gjort det klart at de to sikkerhetsrådsmedlemmene Kamerun og Guinea kan få handelsavtaler med USA. For å oppnå fordeler i handelssamarbeidet må imidlertid landene forplikte seg til «ikke å delta i aktiviteter som underminerer USAs nasjonale sikkerhet eller utenrikspolitiske interesser».

Bulgaria har fått lovnader om at USA skal sende en handelsdelegasjon til landet for å se på framtidig handel og investeringer i Bulgaria.

I Mexico har man merket seg en kjøligere holdning til planen om å legalisere opphold i USA for flere millioner illegale innvandrere fra Mexico. Lederen for underkomiteen for utenlandshjelp i Representantenes hus, republikaneren Jim Kolbe, har offentlig sagt at en negativ stemme fra Mexico vil representere et «tilbakeslag».

For Chile er det viktig å få Kongressen til å vedta en historisk frihandelsavtale mellom Chile og USA, og mange analytikere tror at Chile vil komme til å støtte USA for å få avtalen vedtatt.

Pakistan, som har store innenrikspolitiske problemer med å støtte USA i Sikkerhetsrådet, kan også bli den store taperen ved å gå imot USA. Pakistan er avhengig av amerikansk hjelp, også direkte og indirekte i forhold til Det internasjonale pengefondet.

Amerikanske toppdiplomater har også forsøkt å få Angola over på sin side, men har så langt ikke lykkes. I går sa landets utenriksminister, Joao de Bernardo de Miranda, at Angola ikke vil la seg presse til å stemme for en krig mot Irak. Han antydet samtidig at Angola kan avholde seg fra å stemme i neste runde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling