USA beklager drap i Afghanistan

USA beklaget mandag at amerikanske soldater i helgen skjøt og drepte tre ubevæpnede afghanere ved en veisperring sør for Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De tre, to kvinner og en mann, ble skutt og drept da bilen de satt i unnlot å stanse ved en veisperring i Ghazni-provinsen, 135 kilometer sør for Kabul. Veisperringen var bemannet av afghanske og amerikanske soldater.

To andre i bilen, en mann og en kvinne, ble alvorlig såret, mens et spedbarn slapp uskadd fra angrepet.

- Vi beklager dypt. Dette er en dramatisk tragedie og tre mennesker ble drept, sier en talsmann for de amerikanske styrkene i landet, major Scott Nelson, til nyhetsbyrået AP.

Beklagelsen kom bare timer etter at Afghanistans president Hamid Karzai gikk ut med krav om full gransking av angrepet, og omtalte ofrene som martyrer.

Helgens amerikanske drap på tre ubevæpnede afghanere kommer samtidig med Karzais iherdige forsøk på å øke sivilbefolkningens oppslutning om de amerikanske styrkene i landet, i et forsøk på å møte trusselen fra tilhengere av det gamle Taliban-regimet og styrke sin egen stilling.

Lokale ledere har lenge klaget over de amerikanske soldatenes hardhendte metoder, særlig under jakten på Taliban-sympatisører.

I desember ble ni afghanske barn i landsbyen Ghazni drept under en slik operasjon, noe den amerikanske forsvarsledelsen senere beklaget.

Foruten Taliban sliter de amerikanske styrkene og ledelsen i Kabul også med rivaliserende krigsherrer, som langt på vei krever fullt selvstyre i sine områder.

(NTB)

<B>BEKLAGER: To ble såret og tre døde da amerikanske soldater skjøt mot en bil 135 kilometer sør for Kabul. Dette bildet av amerikanske soldater som står vakt, er tatt ved en kontrollpost nær byen Itmoon 250 km sørvest for Kabul.