USA beklager hånlig Kina-tweet etter flyplass-drama

Først ble det nesten slåsskamp etter flyplass-dramaet. Deretter hånet det amerikanske etterretningsorganet DIA Kina på Twitter.

GIKK UT BAKDØRA: USAs president Barack Obama fikk en langt ifra problemfri reise til Hangzhou. Her ankommer han den internasjonale flyplassen i byen samtidig som staben hans skal ha vært i full krangel med Kinas representanter. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/NTB Scanpix
GIKK UT BAKDØRA: USAs president Barack Obama fikk en langt ifra problemfri reise til Hangzhou. Her ankommer han den internasjonale flyplassen i byen samtidig som staben hans skal ha vært i full krangel med Kinas representanter. Foto: REUTERS/Damir Sagolj/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det gikk på ingen måte upåaktet hen at USAs president Barack Obama måtte gå ut bakdøra av presidentflyet, etter å ha landet på Hangzhou-flyplassen i forbindelse med G20-møtet i den kinesiske byen.

Reisen endte i full krangel mellom representanter for de to landene.

- Dette er vårt land, skal en av kineserne ha ropt da følget til Barack Obama reagerte på en blå sikkerhetslinje som holdt pressen unna.

Presidentfølget skal ha reagert på at kineserne ikke ville at Obama skulle gå ut der kameraene kunne nå ham.

Hånet Kina

Flere internasjonale medier har også påpekt at kineserne rullet ut den røde løperen for de andre statsledere som ankom flyplassen, mens Obama måtte gå ut av en dør i flyets «buk» som sjelden brukes. Flere tolket det som en klar fornærmelse, men presidenten ba selv journalister om å ikke legge for mye i det.

Stemningen mellom de to stormaktene ble på ingen måte dempet av at USAs militære etterretningstjeneste (DIA) delte en New York Times-artikkel, med deleteksten «Stilig som alltid Kina».

Det tok ikke lang tid før innlegget ble fjernet, men ikke før det hadde blitt oppdaget av flere amerikanske nyhetsredaksjoner. Dermed så DIA seg nødt til å prøve Twitter-lykken på ny - denne gang med en unnskyldning.

«Tidligere i dag ble det publisert et innlegg om en nyhetsartikkel fra denne kontoen og det representerer ikke DIAs holdninger. Vi beklager.», heter det i Twitter-meldingen.

Overdrevet

Da Obama kommenterte hendelsene poengterte han at en av grunnene til at det ble spent er at USA har en annen innstilling til pressen enn i mange andre land.

- Vi lar ikke våre verdier og idealer ligge igjen når vi reiser av sted. Men det kan skape en viss friksjon, sa han, ifølge NTB.

Lørdagens hendelser blir også omtalt i kinesiske medier. Den statlig styrte avisa Global Times skriver at det hele har blitt blåst ut av alle proporsjoner, ifølge The Guardian.

«Vestlige medier har overdrevet hendelsene, men Obama prøvde å roe det hele ned. Dette leder oss til å tro at den spente stemningen mellom Kina og USA delvis kan tilskrives media i Vesten, som ofte lager stort oppstyr ut av bagateller», skriver Global Times.

Fryktet fysisk basketak

Irritasjonen etter hendelsen på flyplassen skal ikke ha blitt noe mindre da amerikanerne kom fram til møtestedet der Obama skulle møte den kinesiske presidenten Xi Jinping.

På West Lake State Guest House brøt det ut full krangel, ifølge rapporter New York Times har fått tak i.

På et tidspunkt fryktet enkelte et fysisk basketak.

- Vær så snill, ro dere ned, sa en amerikansk representant under det som New York Times beskriver som en serie høylydte krangler.

Der fikk amerikaneren støtte fra en ansatt hos Kinas utenriksdepartement som understreket at pressen var til stede.