USA beklager sivile tap i kampen mot Taliban

Nærmere 100 sivile drept i amerikanskledet flyangrep i Afghanistan.

BEKLAGER: USAs utenriksminister Hillary Clinton beklaget at sivile er blitt offer for kampen mot Taliban i Afghanistan da hun møtte landets president Hamid Karzai. Foto: AP Photo/Kevin Wolf/SCANPIX
BEKLAGER: USAs utenriksminister Hillary Clinton beklaget at sivile er blitt offer for kampen mot Taliban i Afghanistan da hun møtte landets president Hamid Karzai. Foto: AP Photo/Kevin Wolf/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

USA beklager at sivile er blitt offer for kampen mot Taliban i Afghanistan. Men amerikanerne gjør sitt beste for å sikre seg afghansk og pakistansk støtte til kampen mot de islamistiske opprørerne.

Den amerikanske utenriksministeren Hillary Clinton uttrykte onsdag sin dype sorg over at flere titall uskyldige sivilister skal være drept i et amerikanskledet flyangrep vest i Afghanistan. Røde Kors melder at hele familier ble utryddet da de søkte ly for bombene.

- Alle tap av uskyldige liv er svært smertelige, sa Clinton på et møte med Afghanistans president Hamid Karzai. Karzai og hans pakistanske kollega Asif Ali Zardari var i Washington for å møte den amerikanske presidenten Barack Obama.

Amerikanske myndigheter er bekymret for de to presidentenes evne til å takle Taliban-opprøret som herjer i både Afghanistan i Pakistan, skriver Reuters.

Bekrefter

- Vi kan absolutt bekrefte at sivile ble drept, sier Jessica Barry, talskvinne for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC), til BBC om flyangrepet vest i Afghanistan.

- Det ser ut som om de hadde forsøkt å søke ly i hus da de ble truffet, føyer hun til.

Lokale kilder meldte først at så mange som 100 sivile var drept, men meldinger tyder på at det også var om lag 25 opprørere blant de drepte.

Skulle rapportene vise seg å stemme, vil NATO-angrepet være det med flest sivile ofre siden invasjonen i 2001.

I Pakistan ser det samtidig ut til å gå mot full krig mellom Taliban og regjeringsstyrkene i Swat-dalen nordvest i landet. Onsdag tok soldater oppstilling på taket til et barnehjem der 80 barn sitter innesperret, og hjemmets sjef sa at barna var i livsfare.

Flyktningstrøm

Taliban hevder at de har kontroll over 90 prosent av Swat-dalen, en av Pakistans vakreste regioner. Titusener av mennesker er på vei ut av området, og så mange som en halv million mennesker kan være internt fordrevet.

Ifølge militære talsmenn ble minst 22 opprørere drept da halvmilitære pakistanske styrker onsdag angrep en landsby nordvest i landet. Landsbyen ligger i Buner-distriktet, der det også tidligere har vært harde kamper.

Ingen av partene forholder seg lenger til fredsavtalen som nylig ble inngått mellom regjeringen og Taliban. Den skulle sikre en våpenhvile i bytte mot at Taliban fikk innføre den strenge islamske straffeloven sharia.

Men i stedet for å holde seg i ro, rykket Taliban-krigere fram i flere nabodistrikter, og etter kraftig press fra USA har regjeringen i Islamabad bestemt seg for å ta opp kampen mot de ytterliggående islamistene.

Våroffensiv

Mens snøen nå er i ferd med å smelte i fjellene i Afghanistan, frykter myndighetene og innbyggerne at Talibans våroffensiv er nært forestående. Talsmann Zabullah Mujahid i Taliban sier til CNN at det vil bli flere angrep denne måneden, og at Afghanistan vil bli et nytt Vietnam for USA.

Slike trusler er ikke uvanlige, men den islamistiske bevegelsens fremmarsj i både Afghanistan og Pakistan tilsier at Taliban har grunn til å være mer selvsikkert enn på lenge.


(©NTB)

  

FLERE TITALL DREPTE: Et afghansk barn får behandling ved et sykehus i Farah-provinsen, etter at bombeangrep fra NATO-styrker drepte flere sivile i Bala Baluk-distriktet. Foto:AP APhoto/Abdul Malek/SCANPIX
FLERE TITALL DREPTE: Et afghansk barn får behandling ved et sykehus i Farah-provinsen, etter at bombeangrep fra NATO-styrker drepte flere sivile i Bala Baluk-distriktet. Foto:AP APhoto/Abdul Malek/SCANPIX Vis mer