DRONEANGREP:  Slik ser en drone, et førerløst fly, ut. En amerikansk militærtjenestemann sier til Washington Post at slike væpnede fly i lengre tid er brukt i kampen mot al-Shabaab i Somalia. Foto: REUTERS / U.S. Air Force / SCANPIX
DRONEANGREP: Slik ser en drone, et førerløst fly, ut. En amerikansk militærtjenestemann sier til Washington Post at slike væpnede fly i lengre tid er brukt i kampen mot al-Shabaab i Somalia. Foto: REUTERS / U.S. Air Force / SCANPIXVis mer

USA bekrefter dronebase i Etiopia

Det amerikanske flyvåpenet har i all hemmelighet brukt en sivil flyplass som base.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det amerikanske flyvåpenet har i lengre tid og i all hemmelighet brukt en avsidesliggende, sivil flyplass i det sørlige Etiopia som base for oppdrag med de førerløse, væpnede flyene, skriver den amerikanske avisa.

Dronene er blitt brukt i aksjoner blant annet mot den militante, somaliske gruppa al-Shabaab.

Opptrapping I midten av september ble det kjent at amerikanerne har trappet opp dronevirksomheten i Øst-Afrika og Midtøsten. Det er fra tidligere velkjent at de førerløse flyene er hyppig brukt av USA i krigføring i de lovløse stammeområdene på grensen mellom Pakistan og Afghanistan.

At den etiopiske basen tar utgangspunkt i den sivile flyplassen i Arba Minch, og at oppdragene har pågått i lengre tid, har imidlertid ikke vært kjent før nå.

En talsmann for det amerikanske flyvåpenet sier at droneoppdragene kommer til å pågå så lenge etiopiske myndigheter tillater at USA bidrar i landets sikkerhetsprogram. Etiopiske myndigheter avfeier imidlertid at amerikanske droner er stasjonert i landet.

Allierte Etiopia har lenge vært en av USAs regionale allierte i kampen mot terror og al-Shabaab. Landet ledet i 2006 en invasjon av nabolandet Somalia, i håp om å slå ned den islamistiske opprørsbevegelsen. Men etter at det ble kjent at USA hadde bistått etiopierne i invasjonen, ble det offisielt slutt på den amerikanske militære tilstedeværelsen i landet.

Amerikanske Reaper-droner, som er en oppgradert versjon av Predatoren som er kjent fra krigføringen i Afghanistan, flyr i bombe- og overvåkingsoppdrag over Somalia fra flere baser. I tillegg til basen sør i Etiopia, er dronene også utplassert i Jemen, Seychellene og Djibouti, ifølge Washington Post.

Bruken av førerløse fly i krigføring er omstridt, og i Pakistan og Afghanistan beskyldes USA for å ramme sivile svært hardt gjennom bruken av droner.

(NTB)