MISSIL: Det interkontinentale ballistiske missilet Hwasong-14 ble testet natt til tirsdag av Nord-Korea. Foto: KCNA/ via REUTERS / NTB scanpix
MISSIL: Det interkontinentale ballistiske missilet Hwasong-14 ble testet natt til tirsdag av Nord-Korea. Foto: KCNA/ via REUTERS / NTB scanpixVis mer

USA bekrefter: Nord-Korea avfyrte interkontinentalt ballistisk missil

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til tirsdag avholdt Nord-Korea en ny missiltest.

Nord-Korea var raskt ute med å si at testen var vellykket, og at de for første gang hadde avfyrt en langdistanserakett, et intekontinentalt ballistisk missil.

Ifølge nordkoreanerne har langdistanseraketten evne til å treffe hvor som helst i verden.

- Opptrapping av trusselen

Nå bekrefter også det amerikanske utenriksdepartementet at det var et slikt missil nordkoreanerne avfyrte, skriver nyhetsbyrået AP.

- Å teste et interkontinentalt ballistisk missil representerer en opptrapping av trusselen mot USA, våre allierte og partnere, regionen og verden, heter det i en uttalelse fra utenriksminister Rex Tillerson.

I uttalelsen heter det videre at land som huser nordkoreanske arbeidere, gir økonimisk eller militær bistand til landet, eller ikke implementerer FNs sanksjoner «støtter og oppmuntrer et farlig regime».

- Alle nasjoner må vise Nord-Korea at deres jakt på atomvåpen har konsekvenser, sier Tillerson, ifølge Reuters.

Ifølge utenriksministeren vil USA legge fram Nord-Koreas missiltest i FNs sikkerhetsråd.

- USA ønsker en fredelig atomnedrustning av den koreanske halvøy og å få en slutt på Nord-Koreas truende handlinger. Som vi, sammen med andre, har gjort klart, vil vi aldri akspetere at Nord-Korea har atomvåpen.

Trump reagerte

Sørkoreanske myndigheter og russiske myndigheter uttalte tidligere i dag at de mente det var snakk om en mellomdistanserakett, og ikke en langdistanserakett, slik Nord-Korea hevdet.

Men amerikanerne har altså konkludert med at nordkoreanerne ikke farer med usannheter.

Under en time etter missiltesten var USAs president Donald Trump ute på Twitter for å fordømme den.

«Nord-Korea har avfyrt et nytt missil. Har ikke denne fyren noe bedre å gjøre med livet sitt? Jeg har vindt for å tro at Sør-Korea og Japan vil tolerere dette så mye lenger. Kanskje Kina vil gå hardt til verks mot Nord-Korea og ende dette tullet en gang for alle», tvitret presidenten.

Gårsdagens missiltest skal være den ellevte så langt i år.

Den interkontinentale raketten ble avfyrt nær grensen til Kina og landet i Japanhavet.

Tirsdag kveld norsk tid har Sør-Korea og USA også svart på missiltesten ved å avholde en felles øvelse, skriver CNN.

Ifølge en uttalelse fra Sør-Korea fant øvelsen, som var «ment som en sterk advarsel til Nord-Koreas provokasjon», sted langs Sør-Koreas østlige kystlinje.