MISSIL: Det interkontinentale ballistiske missilet Hwasong-14 ble testet natt til tirsdag av Nord-Korea. Foto: KCNA/ via REUTERS / NTB scanpix
MISSIL: Det interkontinentale ballistiske missilet Hwasong-14 ble testet natt til tirsdag av Nord-Korea. Foto: KCNA/ via REUTERS / NTB scanpixVis mer

USA bekrefter: Nord-Korea avfyrte interkontinentalt ballistisk missil

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til tirsdag avholdt Nord-Korea en ny missiltest.

Nord-Korea var raskt ute med å si at testen var vellykket, og at de for første gang hadde avfyrt en langdistanserakett, et intekontinentalt ballistisk missil.

Ifølge nordkoreanerne har langdistanseraketten evne til å treffe hvor som helst i verden.

- Opptrapping av trusselen

Nå bekrefter også det amerikanske utenriksdepartementet at det var et slikt missil nordkoreanerne avfyrte, skriver nyhetsbyrået AP.

- Å teste et interkontinentalt ballistisk missil representerer en opptrapping av trusselen mot USA, våre allierte og partnere, regionen og verden, heter det i en uttalelse fra utenriksminister Rex Tillerson.

I uttalelsen heter det videre at land som huser nordkoreanske arbeidere, gir økonimisk eller militær bistand til landet, eller ikke implementerer FNs sanksjoner «støtter og oppmuntrer et farlig regime».

- Alle nasjoner må vise Nord-Korea at deres jakt på atomvåpen har konsekvenser, sier Tillerson, ifølge Reuters.

Ifølge utenriksministeren vil USA legge fram Nord-Koreas missiltest i FNs sikkerhetsråd.

- USA ønsker en fredelig atomnedrustning av den koreanske halvøy og å få en slutt på Nord-Koreas truende handlinger. Som vi, sammen med andre, har gjort klart, vil vi aldri akspetere at Nord-Korea har atomvåpen.

Trump reagerte

Sørkoreanske myndigheter og russiske myndigheter uttalte tidligere i dag at de mente det var snakk om en mellomdistanserakett, og ikke en langdistanserakett, slik Nord-Korea hevdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men amerikanerne har altså konkludert med at nordkoreanerne ikke farer med usannheter.

Under en time etter missiltesten var USAs president Donald Trump ute på Twitter for å fordømme den.

«Nord-Korea har avfyrt et nytt missil. Har ikke denne fyren noe bedre å gjøre med livet sitt? Jeg har vindt for å tro at Sør-Korea og Japan vil tolerere dette så mye lenger. Kanskje Kina vil gå hardt til verks mot Nord-Korea og ende dette tullet en gang for alle», tvitret presidenten.

Gårsdagens missiltest skal være den ellevte så langt i år.

Den interkontinentale raketten ble avfyrt nær grensen til Kina og landet i Japanhavet.

Tirsdag kveld norsk tid har Sør-Korea og USA også svart på missiltesten ved å avholde en felles øvelse, skriver CNN.

Ifølge en uttalelse fra Sør-Korea fant øvelsen, som var «ment som en sterk advarsel til Nord-Koreas provokasjon», sted langs Sør-Koreas østlige kystlinje.