Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA bekymret over russisk satellitt: - Oppfører seg veldig unormalt

Russland avviser USAs beskyldninger som «ubegrunnede».

OPPSKYTNING: USA er bekymret for en russisk satelitt som ble skutt opp i oktober i fjor. Her er bilde fra en annen russisk satelittoppskytning i november i fjor. Foto: AP Photo / Dmitri Lovetsky / NTB scanpix
OPPSKYTNING: USA er bekymret for en russisk satelitt som ble skutt opp i oktober i fjor. Her er bilde fra en annen russisk satelittoppskytning i november i fjor. Foto: AP Photo / Dmitri Lovetsky / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En satellitt skutt opp av Russland i oktober i fjor har gjort amerikanerne bekymret. De mener den utviser en «veldig unormal oppførsel», skriver BBC.

- Vi vet ikke helt sikkert hva det er og det finnes ingen måter vi kan verifisere det på, sier Yleem Poblete i det amerikanske Utenriksdepartementet, under en pressekonferanse i Sveits tirsdag.

- Ikke noe vi har sett tidligere

Russland har gjennom historien sendt opp mange satellitter, men ifølge Poblete er amerikanerne ekstra oppmerksomme på denne satellitten, ettersom Russlands president Vladimir Putin nylig har sagt at romvåpen kommer til å bli mer «akseptert, både politisk og militært».

Ifølge Poblete er USA «alvorlig bekymret» for at Russland skal utvikle våpen som kan brukes i verdensrommet.

- Satellittens oppførsel i rommet likner ikke på noe vi har sett tidligere. Hva som er russernes intensjoner med denne satellitten er uklart og det er åpenbart en svært bekymringsfull utvikling, sier Poblete.

Russerne avviser på det sterkeste Pobletes antydninger om at satellitten kan være et våpen, og sier at påstandene er «ubegrunnede, forferdelige og basert på mistanke».

Motstander av traktat

En russisk diplomat som var til stede under møtet i Genève ber i stedet USA om å komme med et «konstruktivt bidrag» for å bedre traktaten som Russland og Kina står bak. Målet med traktaten er å forby våpen i verdensrommet, skriver ABC News.

USA har vært mot dokumentet i mange år, og hevder det er for mange smutthull og for få inspeksjoner, noe som kan gi land som Russland og Kina anledning til å gjøre det de prøve å forhindre, nemlig å «bevæpne verdensrommet».

Poblete sier at internasjonale våpeninspeksjoner i rommet er så godt som umulig, og at det eneste man i realiteten kan gjøre er å observere er oppførselen til et annet lands satellitt.

- Våpenkontroll i verdensrommet kan ikke verifiseres, sier Poblete, som også la til at Russland «jevnt og trutt har brutt sine internasjonale forpliktelser», og derfor ikke kan stoles på.

Vil etablere «romstyrke»

Den amerikanske bekymringen kommer i kjølvannet av at Donald Trump tidligere i sommer beordret det amerikanske militæret til å etablere en sjette gren: en «romstyrke».

- Det er ikke nok å bare ha amerikansk tilstedeværelse i verdensrommet. Vi må ha amerikansk dominans i verdensrommet, sa Trump i Det hvite hus, ifølge BBC.

Trump sa også at det vil være helt uakseptabelt å la Kina eller Russland lede an i verdensrommet. Den sjette greina i det amerikanske militæret er riktignok ikke vedtatt ennå, da Kongressen må vedta en lov før greina kan etableres.

Når det gjelder våpen i verdensrommet, er ikke det nødvendigvis det samme som konvensjonelle våpen.

Romvåpen

Analytiker ved tenketanken Royal United Services Institute, Alexandra Stickings, sier at romvåpen kan komme til å gjøre skader på mer subtile måter.

- Sånne våpen kan være lasere eller mikrobølgefrekvenser, som gjør at en satellitt slutter å virke en periode, eller å ødelegge satellitten permanent uten å ødelegge den, sier Stickings.

Hun påpeker at det er umulig å si hva slags teknologi som er tilgjengelig, da mye av informasjonen om romteknologi er hemmelig.