USA benekter å ha utlevert Saddam

Full forvirring om eksdiktatorens henrettelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikanske myndigheter går nå ut og benekter at de har overlevert dødsdømte Saddam Hussein til irakiske myndigheter, melder BBC News og AP. Dermed råder det full forvirring om ekspresidenten virkelig vil bli henrettet så tidlig som flere kilder i dag har rapportert.

Den tidligere irakiske diktatoren ble dømt til døden 5. november, men har hele tida sittet i amerikanernes varetekt. En overlevering til irakiske myndigheter blir sett på som et av de siste stegene mot at dødsdommen blir fullbyrdet.

Ord mot ord

Tidligere i dag gikk den irakiske dommeren Munir Haddad, som satt i Saddams ankedomstol, ut og erklærte at den tidligere presidenten seinest vil bil hengt i morgen. Saddams forsvarsadvokater gikk i tillegg ut og opplyste at eksdiktatoren var blitt overlevert irakerne, en opplysning de angivelig hadde fra amerikanerne.

Men nå avviser altså amerikanerne at de har overlatt Saddam i irakernes varetekt.

- Det har ikke skjedd noen endring i Saddam Husseins status, sier Tom Casey, talsmann for det amerikanske innenriksdepartementet, til BBC News nå i kveld. Talsmenn ved USAs ambassade i Bagdad skal ha forsikret om at ekspresidenten fortsatt er på amerikanske hender.

Dømt for massedrap

Saddam Hussein er dømt til døden for massedrap på 148 sjiamuslimer i landsbyen Dujail i 1982. Samtidig fortsetter rettssaken mot ham der han er anklaget for folkemord på titusenvis av kurdere i det som ble kalt Operasjon Anfal mellom 1986 og 1989, som spesielt huskes på grunn av gassingen av flere tusen sivile i byen Halabja i 1988.

I UVISSHET: Ord står mot ord når det gjelder hvor nær Saddam Hussein (69) er den planlagte hengingen. Foto: AP/SCANPIX
I UVISSHET: Ord står mot ord når det gjelder hvor nær Saddam Hussein (69) er den planlagte hengingen. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Blir Saddam henrettet før dommen i saken om folkemord på kurderne er ferdig, risikerer han å bli dømt skyldig post mortem.

Neppe lenge igjen

Uansett om Saddam er utlevert til irakerne eller ikke, har han neppe lenge igjen; en ankedomstol opprettholdt på tirsdag dødsdommen mot ekspresidenten, og dommer Munir Haddad, som er kurder og satt i ankedomstolen, har hele tida sagt at han ønsker å se Iraks tidligere leder hengt innen året er omme.

- De som er imot å henrette Saddam, undergraver Iraks martyrers verdighet, sa Haddad til AFP tidligere i dag.

SØRGER IKKE: For en stor del av Iraks mange sjiamuslimer kan trolig ikke hengingen av Saddam skje fort nok. De har ikke glemt at eksdiktatoren massakrerte 148 sjiaer i landsbyen Dujail i 1982 etter et feilslått attentat.