USA benytter råere metoder mot Guantanámo-fanger

Tvangsforer sultestreikende fanger gjennom magesonde.

PROTESTERER: Flere har krevd at Shaker Aamer må løslates fra fengslet i Guantanamo. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix.
PROTESTERER: Flere har krevd at Shaker Aamer må løslates fra fengslet i Guantanamo. Foto: AFP PHOTO/NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USA benytter seg av stadig mer brutale måter for å få slutt på den pågående sultestreiken i fangeleiren Guantanamo. Nå har de ifølge den siste britiske fangen Shaker Aamer (46) begynt å benytte seg av stadig mer grusomme metoder.

Ønsker han var død - Administrasjonen blir stadig sintere og prøver på alle tenkelige måter å få avsluttet vår sultestreik. For å være helt ærlig - jeg skulle ønske jeg var død, sier Shaker Aamer til avisa The Guardian. Sultestreiken på Guantanamo har pågått i over fire måneder. Av de 166 fangene som befinner seg på basen, sultestreiker nå 104 av disse. 44 av fangene får nå næring gjennom rør i nesen eller magen.

Råere metoder Shaker Aamer hevder at de amerikanske myndighetene systematisk benytter seg av tøffere metoder for å avslutte sultestreiken.
En av metodene de bruker er å senke temperaturen på fengselscellene til «frysepunktet» for at de sultestreikende fangene skal føle seg enda dårligere, og som følge av det avslutte streiken.

En annen metode er å tvangsfore fangene gjennom magesonder av metall. Aamer hevder at de sultestreikende fangene blir tvangsforet to ganger om dagen på denne måten, og at det fører til at de innsatte kaster opp på seg selv.

46-åringen forteller også til The Guardian at en fange ble sendt på sykehus for 10 dager siden, etter at en av pleierne hadde dyttet sonden i mannens lunger istede for i magen. Resultatet var at mannen hostet eller kastet opp blod.

I forrige uke ba amerikanske og britiske leger president Barack Obama om å la de sultestreikende Guantanamo-fangene få uavhengig legehjelp. Legene har sendt et brev til USAs president, der de ber Obama innvilge uavhengig medisinsk støtte til de over hundre sultestreikende fangene på Guantanamo.

Britiske myndigheter har i lengre tid jobbet for å få Shaker Aamer løslatt. Han har sittet innelåst 11 år på Guantanamo uten å få noen rettsak. David Cameron tok opp Aamers situasjon direkte med den amerikanske presidenten under G8 møtet i Nord Irland i forige uke. David Cameron vurderer nå å skrive et brev til Barack Obama for å få en løsning på den fastlåste situasjonen.

- President Obama vil helt klart ha en løsning på denne saken, og vi bør gjøre alt vi kan for å bidra til en løsning, sier David Cameron.

Statsministerens uttalelse er den beste indikasjonen så langt på at Shaker Aamer endelig vil bli løslatt etter at han to ganger siden 2007 har vært klarert for løslatelse.

Aamer sin daglige diett på Guantánamo består av en til to kopper te med lavkalori søtningsmiddel, og noen ganger også med et pulver med 10 calorier.