USA ber amerikanere forlate Indonesia

USA ber alle amerikanske statsborgere som oppholder seg i Indonesia om å forlate landet. Antall omkomne etter bombeeksplosjonene er nå kommet opp minst 189.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I tillegg skal 309 personer skal være skadd, 90 av dem kritisk. Det er ventet at dødstallet fortsette vil stige. Tre norske studenter ligger lettere skadet på sykehus etter eksplosjonene.

Sveriges ambassadør i Indonesia bekrefter overfor nyhetsbyrået TT natt til mandag at det finnes svenske dødsoffer etter bombeattentatet.

- Jeg kan ikke si noe om hvor mange. Mye er fortsatt uklart, alle opplysningene er ikke fullstendige og forholdene på stedet er forferdelige, sier ambassadør Harald Sandberg. Minst åtte svensker og tre dansker skal være savnet etter terrorangrepet.

Det er ventet at de fleste av de omkomne er fra Australia, foreløpig er 14 bekreftet omkommet. Tragedien blir kalt Australias svarteste dag siden andre verdenskrig.

Fortsatt gjenstår et omfattende identifiseringsarbeid. På en av informasjonstavlene som henger på Saglah-sykehuset på Bali står det skrevet i kolonnen for uidentifiserte: «Ung jente på intensiven, mellom 11 og 14 år gammel, ansiktet brent, i koma. Europeisk.»

Reiseadvarsel

I tillegg til å oppfordre alle amerikanere om å forlate Indonesia, beordret USAs utenriksdepartement natt til mandag også hjem alle amerikanske tjenestemenn i landet som ikke jobber med krisehjelp, melder AFP.

- Bombeaksjonen mot nattklubben og i nærheten av vårt konsulat på Bali, Indonesia, i tillegg til den nåværende sikkerhetssituasjonen i Indonesia gjør at amerikanske statsborgere og amerikanske interesser kan være i fare, het det i en kunngjøring fra utenriksdepartementet.

Den amerikanske beslutningen fører foreløpig ikke til at norsk utenrikstjeneste går ut med noen ny advarsel til norske borgere.

- Den amerikanske beslutningen får ingen betydning for min vurdering av sikkerhetssituasjonen, sier ambassadør Sjur Torgersen i Jakarta til NTB mandag morgen.

USA vurderer også å minske den diplomatiske tilstedeværelsen i Indonesia som følge av bilbombene på Bali.

- Amerikanske statsborgere oppfordres til å behandle post og pakker fra ukjente kilder med mistenksomhet, het det videre i reiseadvarselen fra departementet.

Evakueres

Australske militærfly har i løpet av natt til mandag flydd ut skadde personer, og rundt 200 australiere er evakuert til byen Darwin, opplyser Kirk Coninghan talsmann for den australske ambassaden i Jakarta.

- Vi har nå nesten evakuert alle de skadde australierne sier Coninghan.

Ifølge en frivillig som jobber på et av sykehusene på Bali har skadde fra andre land enn Australia blitt fløyet til Singapore.

Presser Indonesia

Australske politikere oppfordret mandag Indonesia sterkt om å slå ned på terrorisme etter terrorangrepet.

- Vi har rett og plikt til å oppfordre og presse den indonesiske regjeringen til samordnet innsats mot terrorisme i regionen, sa statsminister John Howard mandag.

Howard holder mandag et krisemøte med sine sikkerhetsrådgivere for å diskutere hvordan Australia skal forholde seg til bombeangrepet.

Den amerikanske presidenten har sendt en gruppe terroreksperter fra det føderale politiet FBI for å bistå i etterforskningen på åstedet for bombeaksjonen. Også en gruppe australske politimenn og etterretningsoffiserer kom mandag til Bali for å bistå indonesiske myndigheter.

al-Qaida?

Ennå har ingen tatt på seg ansvaret for terrorangrepet, men mistanken rettes mot grupper med tilknytning til al-Qaida-nettverket. USA og andre vestlige land har tidligere kritisert Indonesia for ikke å slå ned på militante muslimske grupper.

Blant dem som var raskest ute med offentlig å spekulere i hvem som kunne stå bak, var Australias utenriksminister Alexander Downer. - Gruppen Jemaa Islamiyah har forbindelser til Osama bin Ladens terrornettverk al-Qaida. De truet med å angripe australiere og amerikanere i Singapore i fjor. Det er mulig at en slik organisasjon står bak angrepet, sa Downer søndag.

(NTB-AFP-Reuters)