- USA ber Blair om 25.000 soldater til Irak-angrep

USA har bedt Storbritannia stille med 25.000 soldater til en styrke som skal angripe Irak, skriver den engelske avisa The Observer søndag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Tony Blairs kontor avviste omgående saken.

- Ingen beslutning er tatt, og det har heller ikke kommet noen forespørsel, sier en talsmann for regjeringen til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge planen The Observer skisserer skal Storbritannia bistå med soldater til en bakkestyrke på i alt 250.000 mann som vil invadere Irak i en operasjon lik Gulfkrigen i 1991.

Tre alternativer

En slik operasjon regnes som det mest risikable av tre alternativer som Blair-regjeringen diskuterer for å bli kvitt Saddam Hussein.

Siden George W. Bush i en tale til nasjonen i januar omtalte Irak som ett av tre land i en «ondskapens akse», har det vært intense spekulasjoner om at USA planlegger å utvide krigen mot terrorisme med et militært angrep mot Irak.

USAs visepresident Dick Cheney, som kommer til London mandag for å snakke med Tony Blair, har ferske bevis for at Irak er i ferd med å produsere masseødeleggelsesvåpen, skriver The Observer.

Et annet alternativ som blir vurdert av Blair skal være at en mindre gruppe soldater bistår opposisjonsgrupper i Irak, slik det ble gjort for å styrte Taliban-regimet. Det tredje aktuelle alternativet er ifølge The Observer å trappe opp bombingen av Irak, dersom Saddam Hussein ikke slipper våpeninspektørene inn i landet igjen.

Storbritannias statsminister Tony Blair kom onsdag denne uka med sin hittil klareste advarsel om en militæraksjon mot Irak.

- Saddam må ikke undervurdere det internasjonale samfunns besluttsomhet når det gjelder å hindre at han utvikler og bruker masseødeleggelsesvåpen, skrev Blair i en artikkel i avisa Daily Express.

Går av?

En meningsmåling utført for avisa Mail on Sunday viser at 27 prosent av befolkningen i Storbritannia er sterkt kritiske til at britiske soldater skal være med i et militært angrep mot Iraks Saddam Hussein. Bare 17 prosent støtter en slik aksjon helhjertet, viser spørreundersøkelsen.

Men Blairs opptrapping av retorikken mot Irak har ført til kraftige protester i hans eget Labour-parti. Flere aviser skrev fredag at minst en av statsrådene i den britiske regjeringen truer med å gå av dersom Blair støtter et amerikansk militært angrep på Irak. Irak-diskusjonen skal ha dominert regjeringens ukentlige møte i London torsdag -Det har tidligere vært snakk om at folk på lavere nivå kommer til å gå, men avskjedssøknader kan komme fra Blairs regjering, sier en anonym kilde til Financial Times.

62 medlemmer av Labours parlamentsgruppe har undertegnet et opprop mot at Storbritannia stiller seg bak et militært angrep mot Irak.

Atomvåpen

Lørdag skrev avisa Los Angeles Times at USAs president George W. Bush i en hemmelig plan har bedt Pentagon gjøre klar atomvåpen til bruk mot minst sju land. I følge avisen er det landene Kina, Russland, Irak, Iran, Nord-Korea, Libya og Syria, Bush har bedt Pentagon-administrasjonen legge planer om. Den hemmelige rapporten ble lagt fram for Kongressen 8. januar i år. Ifølge rapporten kan atomvåpen bli brukt i tre situasjoner: Mot mål som kan motstå angrep med ikke-nukleære våpen, som gjengjeldelse for angrep med atomvåpen og biologiske eller kjemiske våpen, og i tilfelle overraskende militær utvikling.

(NTB)