USA ber FN gi Irak advarsel

USA ber nå FNs sikkerhetsråd om å gi Irak en advarsel etter at FN også i dag måtte avlyse alle våpeninspeksjonene i landet. Samtidig mener lederen for FNs spesialkommisjon for Irak, Richard Butler, at det ikke er nødvendig med noen militæraksjon mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Butler har kritisert Irak for åpenbare brudd på Sikkerhetsrådets resolusjoner, men sier at det ikke er det samme som å gå god for en eventuell militæraksjon.

- Jeg ønsker ikke noen militæraksjon, sier Butler til den franske avisen Le Monde.

Framskritt

Butler sier til avisen at FNs våpeninspektører har gjort betydelige framskritt. Han innrømmer likevel at Irak vil kunne ta i bruk biologiske våpen uten å ty til raketter.

Når Irak har kunnet klare seg uten rundt 100 milliarder dollar i tapte oljeinntekter, er det et tegn på hvor mye landets ledere er villige til å ofre for å få beholde visse våpensystemer, mener Butler.

Inspektører nektet igjen

FNs spesialkommisjon for Irak måtte i dag igjen innstille sitt arbeid i Irak, da irakiske myndigheter nektet amerikanske våpeninspektører å utføre sitt arbeid.

USA ber nå FNs sikkerhetsråd om å true Irak med alvorlige konsekvenser dersom president Saddam Hussein ikke bøyer av. USA vil blant annet innføre reiserestriksjoner på irakiske tjenestemenn som blokkerer FN-inspektørenes arbeid, og håper på enstemmighet i Sikkerhetsrådet.

Utkast

Amerikanske FN-representanter arbeidet i dag sammen med britiske diplomater med å utarbeide et forslag til resolusjon til Sikkerhetsrådet.

For å understreke alvoret i situasjonen bestemte USAs forsvarsminister William Cohen seg for å avlyse en reise til Kina og andre land i Asia inntil videre.

(NTB)