OPPTØYER: Det har vært store demonstrasjoner i Venezuela den siste tida. Dette bildet ble tatt i Caracas for to dager siden. Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins TPX/ NTB Scanpix
OPPTØYER: Det har vært store demonstrasjoner i Venezuela den siste tida. Dette bildet ble tatt i Caracas for to dager siden. Foto: REUTERS/Carlos Garcia Rawlins TPX/ NTB ScanpixVis mer

Uroen i Venezuela

USA ber folk om å holde seg unna Venezuela. Evakuerer diplomatfamilier

Regjeringen har utkommandert 378 000 soldater for å stoppe voldsomme opptøyer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Over 100 mennesker er blitt drept i forbindelse med demonstrasjoner i Venezuela de siste fire månedene. Nå ber USAs utenriksdepartement familiene til ansatte ved landets ambassade om å forlate landet, ifølge Reuters.

Samtidig ber USA øvrige statsborgere om å unngå det søramerikanske landet.

Venter kraftig uro

Evakueringen kommer foran den varslede folkeavstemningen den 30. juli.

Der skal venezuelanere bestemme om hvorvidt landet skal opprette et borgerråd - et råd som eventuelt kan endre landets grunnlov.

Det er ventet store opptøyer i forbindelse med avstemningen.

- Vi vil ikke gjøre knefall, vi vil ikke svikte. Vi vil kjempe, sa Freddy Guevara, visepresident ved landets nasjonalforsamling, ifølge CNN.

Vil slå ned på demonstranter

Guevara og resten av opposisjonen har varslet demonstrasjoner fram mot helgas valg.

Dette på tross av at landets president, Nicolas Maduro, har utkommandert hele 378 000 soldater, ifølge CNN.

Disse skal hindre eventuelle opptøyer i forbindelse med valget.

Alle som deltar i møter, demonstrasjoner eller marsjer som kan «forstyrre eller påvirke» søndagens valg, risikerer mellom fem og ti års fengsel, ifølge NTB.

GATEKAMP: Uroen i Venezuela har vedvart lenge. I 2014 var flere titalls tusen ute i gatene. Video: Reuters Vis mer Vis mer

- Har det ekstremt vanskelig

Trekket til Maduro faller ikke i god jord hos den sosialistiske presidenten politiske motstandere. De er svært kritiske til den økonomiske politikken som Hugo Chavez' etterfølger har ført.

For tre tiår siden var Venezuela et av landene med best levestandard i Sør-Amerika. Slik er det ikke lenger.

På tross av at landet har store oljereserver, lider Venezuela av matvaremangel, inflasjon og en økende spedbarnsdødelighet.

- Folk har det ekstremt vanskelig. Mange bruker mesteparten på tiden på å skaffe mat og andre basisvarer, sa Benedicte Bull, leder for Norsk Nettverk for Latin-Amerika-forskning, om situasjonen da Dagbladet snakket med henne tidligere i år.

Les også: 500 desperate kvinner stormet grensa for å få tak i mat