ANKLAGES FOR KRIGSFORBRYTELSER:  Den 85 år gamle Merrill Newman jobbet som rådgiver for en amerikansk militær etterretningsenhet under Korea-krigen på 50-tallet. Nå beskyldes han for krigsforbrytelser. Foto: AFP Photo / KCNA via KNS
ANKLAGES FOR KRIGSFORBRYTELSER: Den 85 år gamle Merrill Newman jobbet som rådgiver for en amerikansk militær etterretningsenhet under Korea-krigen på 50-tallet. Nå beskyldes han for krigsforbrytelser. Foto: AFP Photo / KCNA via KNSVis mer

USA ber Nord-Korea frigi 85 år gammel amerikaner

Myndighetene i USA ber Nord-Korea umiddelbart løslate en 85 år gammel amerikaner som er fengslet i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordkoreanske myndigheter hevder Merrill Newman begikk krigsforbrytelser under Korea-krigen på 1950-tallet. Dessuten skal han ha rakket ned på landets sosialistiske system da han kom til Nord-Korea som turist tidligere i høst. En talsperson for USAs nasjonale sikkerhetsråd uttrykker bekymring for 85-åringens helse og ber om at han løslates og får reise hjem.
— Tatt i betraktning Newmans høye alder og helsetilstand, ber vi Den demokratiske folkerepublikken Korea løslate ham så han kan reise hjem og gjenforenes med sin familie, sier Caitlin Hayden.

USA og Nord-Korea har ikke diplomatiske forbindelser, men svenske diplomater fikk lørdag treffe 85-åringen. Han jobbet som rådgiver for en amerikansk militær etterretningsenhet under Korea-krigen på begynnelsen av 1950-tallet, og ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA har han nå tilstått flere forbrytelser.

I en beklagelse som angivelig er skrevet av Newman selv, står det — på haltende engelsk — at han ber på sine knær om nåde. Amerikaneren ber både det nordkoreanske folket og landets regjering om forlatelse, ifølge brevet som er offentliggjort av KCNA.

(NTB)