USA ber Norge bruke mer på forsvar

På tide at Norge og Europa tar mer ansvar og risiko i verden, fastslår ambassadør Benson K. Whitney. Hvis ikke kan alliansen visne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): USAs ambassadør i Norge gjør det klart at Norge ikke er tjent med å være nær bunnen av lista over hvor mye penger NATO-landene bruker på forsvar og sikkerhet.

- Mens USA bruker fire prosent av sitt bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar, er det bare fem nasjoner som bruker to prosent, slik målet i NATO er. Norge ligger på 20. plass i NATO, og bruker 1,3 prosent av BNP. Det er ned fra 1,9 prosent for bare fem år siden, sier Benson K. Whitney.

- Funksjonell pasifisme
Han mener Norge og andre rike NATO-land gir dårlige signaler når de viser liten vilje til å bruke penger på forsvar.

- Jeg vet det er et ukomfortabelt tema for noen. Men hvis de rikeste landene i Europa med reelle sikkerhetsbehov ikke bruker nok penger på militærmakt, hvem andre vil gjøre det? For å ha noen relevans i det 21. århundre kan ikke den transatlantiske alliansen forfalle til funksjonell pasifisme, advarer ambassadøren.

- Obama strekker ut hånden
Ambassadøren talte i går kveld i Oslo Militære Samfund (OMS).

Der gjorde han det klart at det slett ikke er gitt at NATO og forholdet mellom Norge, Europa og USA vil være like nært som i dag.

NATO feirer 60 år i år, og Whitney innledet det hele med å oppsummere alliansens suksess og klare seier i den kalde krigen, og hvordan det nære båndet og samholdet mellom Europa, Norge og USA gjorde det mulig.

- Nå vil jeg ikke være en festbrems. Men når vi hever glassene, håper jeg feiringen av alliansens suksess i det 20. århundre møtes med et kritisk blikk på dens fremtid i det 21. århundre, sier han.

- Våre europeiske allierte har med bitterhet klaget over at USA under president Bush ikke rakk ut hånden nok, verken til venner eller fiender. Mange trodde USA ikke lyttet eller rådslo nok. Norge og andre ba om mer dialog i vår utenrikspolitikk. Vel, mye har nå forandret seg. President Obama har gjort «en utstrakt hånd» til en hovedpillar i sin administrasjon, påpeker han.

- Større risiko og ansvar

- Men som Tony Blair har sagt, «en utstrakt hånd» fra USA må møtes av europeiske allierte som «tar ansvar». Å ta ansvar betyr at Europa må bære en større del av byrdene både når det gjelder risiko og lederskap. Det betyr at Europa må bygge de nødvendige kapasiteter til å til å ha en betydelig slagkraft i globale saker. Like mye som Europa ønsker en utstrakt hånd fra USA, ønsker USA allierte som både vil og kan løse vanskelige globale utfordringer, sier ambassadøren.

Han ramser opp en rekke kontroversielle saker han mener Norge og resten av Europa i større grad bør ta et større ansvar for.

- Hva mer vil Norge og resten av Europa gjøre i Afghanistan for å skape en sikker og bærekraftig nasjon? Hvilken slagplan har våre europeiske partnere for å bidra til stabilisering i den kritisk utsatte nasjonen Pakistan? Eksakt hvilke gulrøtter og pisker vil Europa bruke for å få Iran til å stanse utviklingen av kjernefysiske våpen?

- Er det ikke på tide at Norge og andre motstandere av Irak-krigen legger bak seg starten på krigen, og begynner å støtte det irakiske folk og deres demokratiske valgte regjering? Hva har egentlig Norge og Europa tenkt å gjøre for å hjelpe til med stengningen av Guantanamo Bay?

- Vilje til å bruke makt
Dette er bare noen av spørsmålene ambassadøren mener USA savner et klart svar på. Til de fremmøtte i OMS kunne han fortelle at han alt for ofte opplevde at Afghanistan, Irak og andre globale utfordringer i for stor grad oppfattes som et amerikansk problem, og ikke et felles problem.

- Mange snakker om at USAs strategi i Afghanistan har slått feil. Men er det ikke en felles strategi å lykkes i Afghanistan, spør han.

Whitney legger ikke skjul på at militærmakt, og viljen til å bruke militærmakt, er en viktig del av byrden USA ønsker å dele med Europa. I hvert fall hvis NATO skal være like viktig i fremtiden.

- Makt skal aldri være førstevalget. Men det må være et valg. For at alliansen skal være relevant, må alle medlemmene ha en politisk vilje til å bruke makt, sier ambassadør Benson K. Whitney.

Hele talen til ambassadøren kan du lese her!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer