USA ber Norge bruke mer på forsvar

På tide at Norge og Europa tar mer ansvar og risiko i verden, fastslår ambassadør Benson K. Whitney. Hvis ikke kan alliansen visne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): USAs ambassadør i Norge gjør det klart at Norge ikke er tjent med å være nær bunnen av lista over hvor mye penger NATO-landene bruker på forsvar og sikkerhet.

- Mens USA bruker fire prosent av sitt bruttonasjonalprodukt (BNP) på forsvar, er det bare fem nasjoner som bruker to prosent, slik målet i NATO er. Norge ligger på 20. plass i NATO, og bruker 1,3 prosent av BNP. Det er ned fra 1,9 prosent for bare fem år siden, sier Benson K. Whitney.

- Funksjonell pasifismeHan mener Norge og andre rike NATO-land gir dårlige signaler når de viser liten vilje til å bruke penger på forsvar.

- Jeg vet det er et ukomfortabelt tema for noen. Men hvis de rikeste landene i Europa med reelle sikkerhetsbehov ikke bruker nok penger på militærmakt, hvem andre vil gjøre det? For å ha noen relevans i det 21. århundre kan ikke den transatlantiske alliansen forfalle til funksjonell pasifisme, advarer ambassadøren.

- Obama strekker ut håndenAmbassadøren talte i går kveld i Oslo Militære Samfund (OMS).

Der gjorde han det klart at det slett ikke er gitt at NATO og forholdet mellom Norge, Europa og USA vil være like nært som i dag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer