HASTER: Statsminister Jens Stoltenberg viser utsikten fra sitt kontor til fredsprisvinner Barack Obama da han gjestet Oslo i forbindelse med tildelingen av Nobels fredspris 2009. Nå er kontorene terrorsprengt - og Obama purrer på Stoltenberg om å få innført en sju år gammel terrorlov. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
HASTER: Statsminister Jens Stoltenberg viser utsikten fra sitt kontor til fredsprisvinner Barack Obama da han gjestet Oslo i forbindelse med tildelingen av Nobels fredspris 2009. Nå er kontorene terrorsprengt - og Obama purrer på Stoltenberg om å få innført en sju år gammel terrorlov. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

USA ber Norge få fortgang i terrorlov

I et brev fra Barack Obama til Jens Stoltenberg ber USA om fortgang i Norges innføring av en sju år gammel terrorlov.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er innføringen av FN-konvensjon mot kjernefysisk terrorisme som gjør USA utålmodig. Konvensjonen er inkludert i den nye straffeloven, som ennå ikke har trådt i kraft, skriver Bergens Tidende.

En av hovedårsakene til dette er at regjeringen ikke har prioritert oppgradering av politiets datasystemer, noe som er helt nødvendig for at politiet kan følge opp en rekke nye paragrafer i loven. Politiet sier overfor Bergens Tidende at straffeloven tidligst kan tre i kraft i 2016-2017.

Dette kan bli et utenrikspolitisk problem for Norge.

- Dette er pinlig for Norge, og det er pinlig for norsk utenrikstjeneste. Jeg håper regjeringen ser alvoret og sørger for å få konvensjonen ratifisert i nær framtid, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

Utenriksdepartementet (UD) understreker at konvensjonen er et viktig ledd i det internationale arbeidet mot terror, men skriver i et brev til Justisdepartementet at Norge bør ratifisere konvensjonen i næreste fremtid.

- I lengden er det liten tvil om at manglende norsk ratifisering får en uheldig signaleffekt over til andre land, tross uttrykt norsk støtte til konvensjonen som sådan, sier UD i et brev til Justisdepartementet.
(NTB)