USA ber Norge forhindre utleveringer

USA har bedt Norge inngå en avtale som forplikter norske myndigheter til ikke å utlevere amerikanske statsborgere til Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs ambassaderåd for politiske og økonomiske spørsmål, Pam Pearson, sier til Dagsavisen at det har vært uformelle diskusjoner med Norge om en slik avtale.

Utenriksdepartementet (UD) bekrefter at USA har bedt Norge om å inngå en avtale som gir immunitet til amerikanske statsborgere på norsk territorium.

- Vil bli nøye vurdert

Fungerende pressetalsmann i UD, Øystein Bø, sier den amerikanske anmodningen vil bli nøye vurdert «innen rammen av våre folkerettslige forpliktelser».

- Vi ser ICC som en milepæl i folkeretten og vi vil bidra til at den blir så effektiv som mulig, sier Bø til Dagsavisen.

Han sier videre at Norge vil legge respekt for de forpliktelser som følger av ICCs vedtekter til grunn for sitt svar på amerikanernes anmodning.

Offensiv

Det er ikke bare Norge som har fått en slik henvendelse fra USA. En offensiv er iverksatt for å få flest mulig land til å undertegne avtaler om ikke å utlevere amerikanske statsborgere til ICC.

Ambassaderåd Pam Pearson sier at USA har ført diskusjoner om dette med alle de andre europeiske landene. Så langt har Romania og Israel inngått avtaler med USA.

FNs sikkerhetsråd godkjente i juli at amerikanske soldater får immunitet i ICC de neste tolv månedene. Ordningen var nødvendig for at USA ikke skulle nedlegge veto mot fornyelse av FNs fredsbevarende operasjoner i Bosnia.

NTB