USA ber om å få utlevert spionsiktede Snowden

Varsleren gjemmer seg i Hong Kong.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): TV-kanalen CBS melder i kveld at Det hvite hus ber om å få utlevert spionsiktede Edward Snowden fra Hong Kong.

Varsleren har blant annet avslørt hvordan NSA gjennom sitt etterretningsprogram PRISM har drevet omfattende overvåking av millioner av amerikanere, blant annet ved at de har fått tilgang til dataservere hos Facebook, Google, Microsoft og Apple.

Hevder han kan dokumentere overvåkning Snowden tør ikke oppholde seg i USA etter at han lekket detaljer rundt landets overvåkingspraksis og har for tiden base i Hongkong, mens han jobber for å få asyl på Island.

29-åringen har i tillegg til avsløringene som omhandler USA, rullet opp en ny overvåkningsskandale i et The Guardian-intervju, som ligger i videovinduet øverst i denne saken.

Snowden hevder han kan dokumentere hvordan britiske myndigheter har lagret telefonsamtaler, e-poster, Facebook-innlegg og Internett-logger fra vanlige mennesker, og overlevert disse til USA.

- Jeg er villig til å vise hva som skjer - De fleste velger å være anonym når de varsler, men du har valgt å gjøre det motsatte - å stå åpent fram som varsleren. Hvorfor det? spør The Guardians Glenn Greenwald.

- Jeg føler at befolkningen fortjener en forklaring, sier Snowden i intervjuet. - Jeg er bare en vanlig fyr som sitter på et kontor og ser, dag ut og dag inn, hva som foregår - og jeg er villig til å vise hva som faktisk skjer, sier han og legger til at han er klar over at myndighetene vil «komme etter ham».

- Uten politibeskyttelse Hong Kong har så langt ikke kommentert en mulig utlevering av Snowden, som ifølge South China Morning News befinner seg på et trygt sted i Hong Kong, men uten politibeskyttelse.

«I motsetning til noen beskrivelser, er den tidligere CIA-analytikeren ikke pågrepet, og har heller ikke politibeskyttelse - men han er på et trygt sted i Hong Kong,» skriver avisa.

Dagbladet følger saken.

I SAMTALER: Det hvite hus er i samtaler med Hong Kong om å få utlevert spionsiktede Edward Snowden. Foto: NTB Scanpix
I SAMTALER: Det hvite hus er i samtaler med Hong Kong om å få utlevert spionsiktede Edward Snowden. Foto: NTB Scanpix Vis mer