USA ber om ny FN-rolle i Irak

USAs sivile administrator i Irak Paul Bremer møter mandag generalsekretær Kofi Annan for å be om en ny FN-rolle i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bremer kommer også til å be om FNs støtte til USAs planer om å overdra makten til irakere.

Fungerende leder for det USA-utpekte styringsrådet i Irak, Adnan Pachachi, skal også delta i samtalene med Annan i New York. Bremer og Pachachi skal videre diskutere situasjonen i Irak med Sikkerhetsrådets medlemmer.

Møtene finner sted dagen etter at minst 20 personer ble drept og over 60 såret i et selvmordsangrep utenfor okkupasjonsmaktens hovedkvarter i Bagdad.

Høy risiko

Søndagens selvmordsangrep gjorde Bremers mål om økt støtte fra FN vanskeligere. Generalsekretær Annan trakk alt utenlandsk personell ut av Bagdad etter det massive bombeangrepet mot FN-hovedkvarteret i August, der 22 mennesker drept.

Annan åpner for et nytt FN-engasjement, men kun dersom rollen samsvarer med risikoen som involvert, melder BBC. Annan har gjort det klart at sikkerheten i Irak må være god nok, men sier samtidig at han trenger en større klarhet i hva FNs nye rolle i Irak skal være.

Under møtet mandag vil Bremer prøve å overtale Annan til å støtte USAs plan om å etablere en irakisk overgangsregjering innen utgangen av juni.

Skepsis

Sjiamuslimens mektigste leder i Irak, storayatolla Ali al-Sistani, krever imidlertid at det holdes direkte valg først.

Al-Sistani mener at det bør holdes valg i stedet for at USA overfører makten til en midlertidig ikke-valgt regjering i juni.

USA håper at dersom FN støtter deres planer, vil kritikken fra sjiamuslimene avta, ifølge BBC.

En FN-delegasjon skal om kort tid reise til Irak for å drøfte mulighetene for å holde valg i landet. Delegasjonens mandat blir avgjort under Bremers møte med Annan mandag.

Annan skal også sende sikkerhetsfolk til Irak for å undersøke om det er tilrådelig for FN å etablere seg i landet igjen. Men kilder i FN-hovedkvarteret tviler på om verdensorganisasjonen kommer til å sende mange utenlandske ansatte tilbake til Irak før 30. juni.

(NTB-Reuters-DPA)