FLAMMER. Deler av Kirgisistans nest største by Osj står i flammer, og det regnet aske fra himmelen lørdag. Omfattende sammenstøt mellom etniske grupper har fått myndighetene til å be Russland om hjelp. Foto: REUTERS / Aleksej Osokin / SCANPIX
FLAMMER. Deler av Kirgisistans nest største by Osj står i flammer, og det regnet aske fra himmelen lørdag. Omfattende sammenstøt mellom etniske grupper har fått myndighetene til å be Russland om hjelp. Foto: REUTERS / Aleksej Osokin / SCANPIXVis mer

USA ber om snarlig ro i Kirgisistan

Syttini drept og nesten 1100 såret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||  USA ber om en snarlig løsning på krisen i Kirgisistan. Kirgisiske soldater patruljerte søndag de urolige områdene sør i landet med tillatelse til å skyte for å drepe.

Myndighetene i Kirgisistan oppjusterte søndag morgen tallet etter de blodige sammenstøtene de siste dagene til 79 drepte. Nesten 1.100 er såret i kampene mellom etniske usbekere og kirgisere i byene Osj og Jalalabad. Tallet på drepte er ventet å stige vesentlig.

- USA overvåker nøye utviklingen i Kirgisistan og ber om at ro og orden raskt gjenopprettes i byen Osj og andre steder med etnisk uro, sier talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Phillip Crowley.

Russland sier nei - USA støtter de koordinerte forsøkene fra FN og Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europe (OSSE) om å legge til rette for en løsning og for humanitær hjelp til ofrene, sier Crowley videre.

Overgangsregjeringen har bedt om russisk militærhjelp for å slå ned uroen sør i Kirgisistan, men russerne avviser foreløpig å gripe inn.

- Dette er en intern konflikt. Vi ser ikke at forholdene er til stede for at Russland deltar for å løse den, sier en talskvinne for president Dmitrij Medvedev.

Myndighetene innrømte lørdag at situasjonen sør i landet er ute av kontroll, og i visse situasjoner gir den hæren lov til å skyte for å drepe i forsøket på å slå ned opptøyene.

- Må handle raskt OSSE, som har kontorer i Bisjkek og Osj, tilbød seg i helgen å hjelpe til med å løse konflikten.

- Myndighetene må handle svært raskt for å stanse den etniske volden sør i landet, sier analytikeren Paul Quinn-Judge, som arbeider for International Crisis Group i Bisjkek.

- Den må vise at den har kontroll. Til nå har de kun kommet med uttalelser om at den har kontroll, legger han til.

Andrea Berg i Human Rights Watch i Osj bekrefter at myndighetene ikke har kontroll.

- Situasjonen her er forferdelig. Det er krig, sier Berg til nyhetsbyrået AFP.

(NTB)