USA ber opposisjonen være forberedt på bomber

Angrepet kan komme torsdag eller fredag.

FINNER BEVIS: FN-observatører på sykehus undersøker mennesker som ble rammet av gassangrepet sist onsdag. REUTERS/Abo Alnour Alhaji Scanpix
FINNER BEVIS: FN-observatører på sykehus undersøker mennesker som ble rammet av gassangrepet sist onsdag. REUTERS/Abo Alnour Alhaji ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er kilder i den syriske opposisjonen som sier dette til Reuters i Istanbul i Tyrkia.

- Opposisjonen ble fortalt i klarde ordelag at en aksjon for å forhindre ytterligere bruk av kjemiske våpen kan komme så snart som i de nærmeste dagene, fortalte en kilde til Reuters.

Den syriske regjeringen på sin side benekter på det sterkeste at den står bak gassangrepet i en forstad til Damaskus sist onsdag, og beskylder USA for å lyve.

- Jeg benekter totalt og fullstendig at Syria står bak bruk av kjemiske våpen, sier Muallem.

Forberedelser til angrep
Utenriksministerens uttalelse kommer etter at USAs utenriksminister John Kerry i går sa at det var «unektelige» bevis på et angrep med kjemiske våpen, og at etterretningsmateriale i sterk grad pekte på at den syriske regjeringen sto bak.

Det offisielle syriske telegrambyrået Sana kalte Kerrys uttalelser for fabrikerte.

Det betyr at Syria beskylder USA for løgn i det som i stadig sterkere grad likner på forberedelsene til et begrenset vestlig angrep på Syria fra en vestlig allianse med tyrkisk støtte, uten godkjennelse fra FNs sikkerhetsråd. Et angrep er et svar på gassangrepet i en forstad til Damaskus sist onsdag, der minst 355 mennesker døde.

Angrep i to dager
FN-inspektører har i går og i dag vært på åstedet og tatt prøver. Deres rapport vil bare svare på om det var gass som ble brukt, og hva slags gass det eventuelt var. Oppgaven er ikke å peke på den skyldige, selv om deres konklusjon kan komme til å styrke mistanken mot president Bashar al-Assad og hans regime.

Washington Post melder at et angrep trolig ikke vil vare lengre enn to dager, og at det vil bli et angrep av krysser-raketter fra marinefartøyer og bombefly som er i stand til å fly over radiusen til det moderne antiluftskytset Syria har kjøpt fra Russland de siste åra.

Angriper torsdag?
Storbritannias statsminister David Cameron har nettopp bekreftet at han taler til parlamentet om Syria på torsdag. Tidligere i dag meldte det amerikanske TV-selskapet CBS at Obama forbereder en uttalelse om Syria i løpet av de neste to dagene. Det tyder på at det er en koordinert aksjon der London og Washington planlegger å begrunne sine planer om et angrep mot Syria omtrent samtidig.

Russland, som støtter president Assad, insisterer på at det ikke finnes bevis som knytter den syriske regjeringen til gassangrepet sist onsdag. Russland advarer på det sterkeste mot et angrep, og frykter det vil skape enda større kaos i hele Midtøsten.