Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA ber Sverige om hjelp

USA ba i natt Sverige om å hjelpe de tre amerikanske soldatene som sitter i serbisk fangenskap. De tre skulle etter planen stilles for riksrett i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sent i går kveld sendte USAs utenriksminister Madeleine Albright en henvendelse, via den amerikanske ambassaden i Stockholm, til det svenske utenriksdepartementet.

- Jeg kan bekrefte at vi har mottatt begjæringen. USA krever at den internasjonale Røde Kors-komiteen skal få besøke fangene i henhold til Genhve-konvensjonen, sier pressetalskvinne Åsa Arvidsson til Aftonbladet.

Sverige representerer USA

Bakgrunnen for begjæringen er at USAs ambassade i Beograd er stengt. Sverige representerer USA når ambassaden er stengt. Et slikt oppdrag innebærer at man påtar seg å forsvare et annet lands interesser i land det ikke har diplomatiske forbindelser med. Svensk UD skal nå forsøke å få det internasjonale Røde Kors til å besøke James Stone, Andrew Ramirez og Stephen Gonzales.

- Vi vil snarest mulig be vår ambassade i Beograd om å framføre begjæringen til de jugoslaviske myndighetene, sa Åsa Arvidsson i natt.

NATO hevder at de tre var på en rekognoseringstur i Makedonia i NATO-regi da de ble tatt til fange. Det innebærer at de skal behandles som krigsfanger.

Strenge regler

Genhvekonvensjonens regler er meget strenge for hvordan man skal behandle krigsfanger. Reglene ble satt opp fire år etter slutten på andre verdenskrig. Slik skal krigsfanger behandles:

  • De kan interneres, men skal behandles humant og kan ikke skades fysisk eller brukes i vitenskaplige eller medisinske eksperiment.
  • Krigsfangene skal beholde klær, penger, og «ting av sentimental verdi» som penger og mat.
  • De skal beholde sine ID-papirer, eller få nye hvis de gamle er forsvunnet.
  • De skal holdes fengslet i et området som oppfattes som sikkert og helsemessig forsvarlig. De skal få tilstrekkelig med mat og drikkbart vann.
  • De behøver ikke svare på andre spørsmål enn navn, grad, fødselsdag og eventuelt person- eller soldatnummer.

Krigsrettsaken skulle etter planen starte i dag tidlig.