INDUSTRISPIONASJE: Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA har drevet industrispionasje i Danmark, ifølge Dansk Industri. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/NTB Scanpix
INDUSTRISPIONASJE: Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA har drevet industrispionasje i Danmark, ifølge Dansk Industri. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/NTB ScanpixVis mer

USA beskyldes for industrispionasje i Danmark

USA under kraftig press etter at den tidligere NSA-analytikeren Edward Snowden lekket dokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA har drevet industrispionasje i Danmark, ifølge Dansk Industri.

USA er under kraftig press etter avsløringer om NSAs overvåking i en rekke land. Rapportene kommer fra dokumenter lekket av spionsiktede Edward Snowden. Denne uken har meldinger om spionasje mot Mexicos presidenter og mot millioner av franskmenn vakte sterke diplomatiske reaksjoner.

Nå melder bransjeorganisasjonen Dansk Industri (DI), der rundt 10 000 danske bedrifter er med, at NSA også har drevet industrispionasje mot danske bedrifter, skriver Politiken.

- Ja, for eksempel der amerikanske selskaper har vist interesse for salg av virksomheter i Danmark, sier Tom Togsverd, direktør for DIs avdeling overvåking av telekommunikasjon til avisen.

Han ønsker ikke navngi bedriftene som er rammet fordi det ikke er i deres interesse.

Anbefaler kurer Utviklingen bekymrer DI og Togsverd, som mener det er «naivt å tro at NSA ikke har operert i Danmark, som i andre land». Ikke minst fordi man etter terrorangrepet i 2001 ga amerikanerne større adgang til å jakte på terrorister.

- Men det er åpenbart brukt til noe annet. Vi har krevd vanntette skott mellom antiterroretterretning og landets næringsinteresser. Men det fungerer ikke. De amerikanske etterretningsfolkene er nasjonalister som gjerne hjelper egne selskaper, sier Togsverd til Politiken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Togsverd anbefaler bedrifter å bruke kurer for viderebringing av de mest sensitive opplysningene.

- Det er et kjempetilbakeslag. Under viktige forhandlinger kan det være nødvendig å gjenoppta bruken av kurerpost, sier direktøren.

CIA-direktør bekrefter DI har i mange år rådet sine medlemmer til å skjerpe sikkerhetsnivået med kryptering, «som ingen andre har nøkler til».

- Men ingen kan sikre seg mot etterretningstjenester som kan ha bakdører inn i selv de mest sikre systemer, sier Togsverd.

Danmarks justisminister Morten Bødskov sier han ikke har opplysninger som gir grunn til å tro at amerikanske etterretningsaktiviteter på ulovlig vis har vært rettet mot Danmark eller danske interesser.

USAs spionprogrammer har vært brukt til industrispionasje i årtier, skriver Politiken. Tidligere CIA-direktør James Woolsey bekreftet i en artikkel i Wall Street Journal i mars at USA driver med økonomisk spionasje mot europeiske allierte.

(NTB)