- USA beveger seg inn på ukjent farvann

Den amerikanske sentralbanken kutter styringsrenta til 0. Men norske eksperter mener det er bra.

LAV RENTE LENGE: Den amerikanske sentralbanken kuttet i dag sin styringsrente til mellom 0 og 0,25 prosent i et forsøk på å redde landet fra en økonomisk nedgangstid. - Jeg tror renta vil ligge lavt helt fram til okomomien i USA begynner å ta seg opp igjen. Det kan ta tid, kanskje flere år, sier Elisabeth Holvik, sjefsøkonom i Glitnir til Dagbladet.no.


Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
LAV RENTE LENGE: Den amerikanske sentralbanken kuttet i dag sin styringsrente til mellom 0 og 0,25 prosent i et forsøk på å redde landet fra en økonomisk nedgangstid. - Jeg tror renta vil ligge lavt helt fram til okomomien i USA begynner å ta seg opp igjen. Det kan ta tid, kanskje flere år, sier Elisabeth Holvik, sjefsøkonom i Glitnir til Dagbladet.no. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Den amerikanske sentralbanken kuttet tirsdag sin styringsrente til mellom 0 og 0,25 prosent i et forsøk på å redde landet fra en økonomisk nedgangstid.

Mens Financial Times hevder at den amerikanske sentralbanken med dette beveger seg inn på ukjent farvann, tror ekspertene Dagbladet.no har snakket med, at kuttet var viktig og at renta vil holde seg på dette rekordlave nivået lenge.

- Kan ta flere år
- Jeg tror renta vil ligge lavt helt fram til okonomien i USA begynner å ta seg opp igjen. Det kan ta tid, kanskje flere år, sier Elisabeth Holvik, sjefsøkonom i Glitnir til Dagbladet.no.

Hun understreker videre viktigheten av at renta ikke heves for tidlig.

- Renta må ligge lavt, for selv om økonomien bedrer seg, vil det ta tid før dette vil gi utslag i stigende priser, sier hun.

Også Dagbladets økonomiekspert tror renta i USA vil holde seg rekordlav lenge.

- Dette gir meg noen gufs fra det som skjedde i Japan på 80- og 90-tallet. Da lå styringsrenta på 0 prosent i flere år. Ulempene ved at renta holder seg så lav så lenge, er at man kan gå inn i en lengre økonomisk dvale, sier Kvadsheim.

- Kraftig virkemiddel
Både Kvadsheim og Holvik tror det var riktig av USA å kutte renta så drastisk.

- Dette er et grep som gjøres for å få fart på økonomien i USA. Formålet er å gjøre pengene billigere, sier Kvadsheim.

RENTEMØTE I MORGEN:  Sentralbanksjef Svein Gjedrem vil sette ned renta under morgendagens rentemøte. Spørsmålet er bare hvor mye. Foto: SCANPIX
RENTEMØTE I MORGEN: Sentralbanksjef Svein Gjedrem vil sette ned renta under morgendagens rentemøte. Spørsmålet er bare hvor mye. Foto: SCANPIX Vis mer

- Vi ser nå at den amerikanske sentralbanken tar i bruk et kraftig virkemiddel, vi ser at de velger å være i forkant. Nå gjør myndighetene det de kan, og jeg anser dette som et positivt signal, sier Holvik.

Ukjent farvann
I USA er imidlertid ikke alle like positive til kuttet.

- Den amerikanske sentralbanken beveger seg nå inn på ukjent farvann, skriver Financial Times tirsdag kveld om den historiske rentebeslutningen.

Avisen kaller kuttet «dramatisk» og «ukonvensjonelt» etter at novembertallene viste et foruroligende prisfall på 1,7 prosent i USA og frykten for deflasjon øker.

Redaktør og kommentator i avisa John Authers, er også negativ til valget om å sette ned renta.

- Det største sjokket sparte sentralbanken til sist. Med det innrømmer sentralbanksjefen at han har brukt opp all ammunisjonen for å bekjempe deflasjon - uten at det har virket.

 
Elisabeth Holvik opplever ikke kuttet som like dramatisk. Hun sier til Dagbladet.no at dersom det viser seg at det ikke hjelper på den amerikanske økonomien at styringsrenta kuttes, kan andre tiltak tas i bruk.

- Nå ligger renta så langt nede som den kan. Dersom dette ikke fungerer kan landet fremdeles ta i bruk andre tiltak. Et eksempel er at staten går inn og støtte forskjellige bedrifter, sier Holvik.

RIKTIG: Dagbladets økonomiekspert, Hallgeir Kvadsheim, tror det var riktig av USA å kutte styringsrenta i dag.
RIKTIG: Dagbladets økonomiekspert, Hallgeir Kvadsheim, tror det var riktig av USA å kutte styringsrenta i dag. Vis mer

Rentekutt i morgen
Ekspertene Dagbladet har snakket med tror ikke rentekuttet i USA vil påvirke morgendagens rentemøte her til lands i særlig stor grad.

- Kuttet er ikke alvorlig for Norge. Det har vært forventa at renta skulle settes ned i USA lenge. USA sliter langt mer enn oss økonomisk, sier Kvadsheim.

Han tipper at renta vil settes ned med minimum ett prosentpoeng i morgen.

- Markedet forventer at renta settes ned med 1,5 prosentpoeng. Personlig tror jeg den vil senkes med hele 2, sier Holvik.

ENSTEMMIG: Styret i Federal Reserve stilte seg enstemmig bak beslutningen om å sette ned styringsrenta fra det tidligere nivået på 1,0 prosent. på bildet ser vi USAs sentralbanksjef, Ben Bernanke. Foto: REUTERS/Molly Riley/Files/SCANPIX
ENSTEMMIG: Styret i Federal Reserve stilte seg enstemmig bak beslutningen om å sette ned styringsrenta fra det tidligere nivået på 1,0 prosent. på bildet ser vi USAs sentralbanksjef, Ben Bernanke. Foto: REUTERS/Molly Riley/Files/SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer