GISSEL: Denis Allex hevdes av terroristene å fortsatt være i live, men dette er ikke bekreftet fra franske myndigheter. Foto: EPA
GISSEL: Denis Allex hevdes av terroristene å fortsatt være i live, men dette er ikke bekreftet fra franske myndigheter. Foto: EPAVis mer

USA bisto i mislykket Somalia-aksjon

USA hjalp Frankrike i det mislykkede forsøket på å redde et gissel i Somalia i helgen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama sa søndag kveld at USA spilte en «begrenset» rolle i aksjonen.

- USA bisto med begrenset teknisk støtte til de franske styrkene, men deltok ikke direkte i angrepet på huset der det ble antatt at det franske gisselet befant seg, skriver Obama i et brev til Kongressen.

Advart - Amerikanske kampfly var så vidt inne i Somalias luftrom for å bistå i redningsoperasjonen, dersom det skulle bli behov. Disse flyene brukte våpen under aksjonen, skriver Obama videre.

Han sier han ga ordre om å delta i militæroperasjonen av hensyn til USAs nasjonale sikkerhet.

Flere sivile somaliere og minst én fransk soldat ble drept da franske soldater forsøkte å redde en fransk etterretningsagent med kallenavnet Denis Allex, som ble bortført i Somalia sommeren 2009.

Kilder i Somalia sier at aksjonen kan ha mislyktes fordi de islamistiske opprørerne som holder Allex fanget, ble advart på forhånd.

Overlevde? Det var søndag fortsatt ikke klart om agenten overlevde aksjonen eller ikke. Franske myndigheter sier at han etter alt å dømme ble drept av sine fangevoktere, mens den somaliske geriljagruppa al-Shabaab sier han lever, og at han befinner seg et annet sted i Somalia.

Frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian sier de franske styrkene undervurderte styrken til de islamistiske opprørerne. Hele 50 soldater deltok i operasjonen, og de ankom i minst fem helikoptre.

I et radiointervju søndag sa Le Drian at Frankrike ikke kunne gi etter for al-Shabaabs urealistiske krav om å få frigitt militante muslimer rundt omkring i verden, og at man derfor var nødt til å handle.

(NTB)