VIKTIG KLIMADOKUMENT:Statsminister Jens Stoltenbergs agenda i dag var å orientere FNs generalsekretær Ban Ki-Moon om finansiering av klimatiltak. FOTO: RANDI FUGLEHAUG/DAGBLADET.
VIKTIG KLIMADOKUMENT:Statsminister Jens Stoltenbergs agenda i dag var å orientere FNs generalsekretær Ban Ki-Moon om finansiering av klimatiltak. FOTO: RANDI FUGLEHAUG/DAGBLADET.Vis mer

- USA blir en utfordring

Jens Stoltenberg tror republikanernes valgseier gjør det vanskeligere å få USA med på en klimaavtale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det er «mulig, men krevende» å skaffe til veie 100 milliarder dollar årlig til klimatiltak fra 2020. Det er konklusjonen i FNs høynivågruppes rapport, som statsminister Jens Stoltenberg overleverte FNs generalsekretær Ban ki-Moon i New York i dag.
- Dette er grunnmuren, og noe vi skal bygge videre på i årene som kommer, sa Stoltenberg før pressekonferansen på FN.
- Det vil ta tid å utvikle dette, men det trenger ikke være alt eller ingenting. Dette er dokumentet som verden klarer å gi av svar til hvordan man kan skaffe penger til klimatiltak. Ingen andre har klart det, og jeg sier «lykke til» til dem som vil prøve.

- Ulike virkemidler Høynivågruppen, ledet av Stoltenberg og Etiopias statsminister Meles Zenawi, har bestått av økonomiske eksperter og regjeringsledere for både fattige og rike land. Rapportens forslag er en kombinasjon av kvotehandel, karbonprising på internasjonal skips- og luftfart og fjerning av subsidier på fossilt brensel i i-land, samt mer tradisjonell klimabistand og kjøp av klimakvoter i u-land.

- Hovedpoenget er at dette er fullt mulig, og at ulike land kan velge ulike virkemidler. Fellesprinsippet er at det skal koste å forurense, sier Stoltenberg.

- Denne rapporten er viktig fordi den viser flere alternativer, for den som tror at man kan finne de 100 milliardene i i-landenes statsbudsjetter, tar feil.
Bekymret for USA-valget

Resultatene i rapporten skal legges fram på klimakonferansen i Mexico om tre uker. Stoltenberg tror ikke man kommer til å se en omfattende avtale etter konferansen i Cancun, men håper landene kan bli enige om «byggesteiner».

- Du kan ikke overlate å redde verden til frivilligheten. Du må pålegge ting for å gjøre det, sa Jens.

Han er klar over at republikanernes valgseier i det amerikanske kongressvalget på tirsdag kan gjøre det vanskeligere å få USA med på en forpliktende klimaavtale.

- Valget i USA er helt klart en utfordring. De som vil like dette forslaget minst, er nok blant annet dem som vant valget på tirsdag, sier Jens.

- Amerikanerne må forplikte seg om man skal se noen omfattende avtale. Men de trenger ikke være med på alt fra dag én. Det kommer flere valg i dette landet.
Optimistisk statsminister
Stoltenberg tror ikke høynivågruppens utredninger vil få merkbare konsekvenser for nordmenn, etter som Norge allerede betaler høye CO2-utgifter. Og han er optimistisk på at forslagene gruppen har kommet med, vil ha effekt.

- Min erfaring er at hvis det koster å forurense, så finner folk på nye ting for å redusere utslippene. Med karbonprising på luftfart vil noen helt sikkert komme til å finne opp en ny og mer miljøvennlig flymotor, sier Stoltenberg.

- Jeg sier ikke at dette vil bli lett, men det er enda vanskeligere å se på at jorda varmes opp og ingen gjøre noe. Dette er det mest realistiske forslaget.