- USA blir en utfordring

Jens Stoltenberg tror republikanernes valgseier gjør det vanskeligere å få USA med på en klimaavtale.

VIKTIG KLIMADOKUMENT:Statsminister Jens Stoltenbergs agenda i dag var å orientere FNs generalsekretær Ban Ki-Moon om finansiering av klimatiltak. FOTO: RANDI FUGLEHAUG/DAGBLADET.
VIKTIG KLIMADOKUMENT:Statsminister Jens Stoltenbergs agenda i dag var å orientere FNs generalsekretær Ban Ki-Moon om finansiering av klimatiltak. FOTO: RANDI FUGLEHAUG/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): Det er «mulig, men krevende» å skaffe til veie 100 milliarder dollar årlig til klimatiltak fra 2020. Det er konklusjonen i FNs høynivågruppes rapport, som statsminister Jens Stoltenberg overleverte FNs generalsekretær Ban ki-Moon i New York i dag.- Dette er grunnmuren, og noe vi skal bygge videre på i årene som kommer, sa Stoltenberg før pressekonferansen på FN.- Det vil ta tid å utvikle dette, men det trenger ikke være alt eller ingenting. Dette er dokumentet som verden klarer å gi av svar til hvordan man kan skaffe penger til klimatiltak. Ingen andre har klart det, og jeg sier «lykke til» til dem som vil prøve.

- Ulike virkemidler Høynivågruppen, ledet av Stoltenberg og Etiopias statsminister Meles Zenawi, har bestått av økonomiske eksperter og regjeringsledere for både fattige og rike land. Rapportens forslag er en kombinasjon av kvotehandel, karbonprising på internasjonal skips- og luftfart og fjerning av subsidier på fossilt brensel i i-land, samt mer tradisjonell klimabistand og kjøp av klimakvoter i u-land.

- Hovedpoenget er at dette er fullt mulig, og at ulike land kan velge ulike virkemidler. Fellesprinsippet er at det skal koste å forurense, sier Stoltenberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer