SINTE: Vennene til Freddie Gray i Baltimore, Dee Brown (t.v.) og Bruce Smith var til stede den skjebnesvangre kvelden da Gray ble arrestert og seinere døde. De beskriver ham som en flott fyr og er sinte. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
SINTE: Vennene til Freddie Gray i Baltimore, Dee Brown (t.v.) og Bruce Smith var til stede den skjebnesvangre kvelden da Gray ble arrestert og seinere døde. De beskriver ham som en flott fyr og er sinte. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / DagbladetVis mer

- USA blir revet i stykker innenfra

Sinne og sorg i Baltimore.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BALTIMORE (Dagbladet): Da afroamerikanske Freddie Gray (25)  ble arrestert i et av USAs fattigste nabolag 12. april, endte arrestasjonen med at han brakk ryggen og døde. Det utløste fredelige demonstrasjoner fram til mandag da det brøt ut voldsomme opptøyer etter Grays begravelse.

- Han var en veldig fin og morsom fyr. Vi er veldig lei oss og sinte på politiet som lot dette skje, sier Bruce Smith (17) til Dagbladet.

 Både han og Dee Brown (15) står like ved der arrestasjonen skjedde. De var også der den skjebnesvangre kvelden og hørte kameratens skrik om hjelp, og de var ute i gatene under de voldelige opptøyene.

- Skjuler seg - Jeg vil ha rettferdighet og fred. Politiet ser ut som de kan gjøre hva de vil og skjule seg bak uniformen, sier Brown.

FORSTÅR: Carl Perry bor tvers over gata fra der Gray ble arrestert og hørte skrikene om hjelp. Nå advarer han om at rasemotsetninger er i ferd med å rive USA i stykker. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
FORSTÅR: Carl Perry bor tvers over gata fra der Gray ble arrestert og hørte skrikene om hjelp. Nå advarer han om at rasemotsetninger er i ferd med å rive USA i stykker. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet Vis mer

Begge gjør det klart at de ikke ønsker bråk, men alle hendelsene de siste åra hvor afroamerikanske unge menn er blitt drept av politiet, som Michael Brown i Ferguson, Eric Garner i New York og Walter Scott i North Charleston, har utløst voldsomme protester.

- Disse hendelsene inspirerer folk over hele landet. Det vil bli nye opptøyer hvis ikke noe drastisk forandrer seg, spår Smith.

Like bortenfor står Carl Perry (74)  på trappa til huset sitt. Han var hjemme og hørte skrikene da Freddie Gray ble arrestert.

- Vi har ikke lenger den vennlige politimannen på hjørnet som vi hadde da jeg var ung. Nå finnes det ikke noe forhold mellom politiet og lokalsamfunnet. Nå kommer politiet stormende ut av bilene sine og hopper på folk uten å stille spørsmål. Jeg kan forstå sinnet til disse unge mennene. Noe må gjøres, sier Perry til Dagbladet.

- Uten mat Han beskriver en situasjon hvor mange unge, fattige menn føler seg tvunget opp i et hjørne hvor de ikke ser noen andre framtidsutsikter en et liv fylt av kriminalitet og diskriminering.

- Mange her kan gå dager uten å spise eller uten et ordentlig sted å sove. Og det skjer over hele USA. Hvis ikke noe endrer seg, er USA i ferd med å bli revet i stykker fra innsiden, sier Perry.

Han mener også at en ny generasjon unge afroamerikanske menn er i ferd med å gjøre et opprør vi ikke har sett fra tidligere generasjoner.

- Du kan bare presse folk til en viss grense. Disse unge guttene er annerledes enn det du så på 1960-, 70-, 80,- og 90-tallet. Den gangen hadde foreldre mer kontroll. Nå er mange av foreldrene i fengsel, og barna er overlatt til seg selv. Det har gjort dem tøffere. De vil ikke godta like mye undertrykkelse fra myndighetene, sier Perry.

Han er selv stolt over Barack Obama som USAs første afroamerikanske president, og mener han har fått til mye for å bygge ned rasemotsetninger i USA til tross for alle demonstrasjonene.

- Obama har gjort mye, men han blir motarbeidet både av republikanerne og sine egne. Hvis vi ikke ser en endring innen de neste få åra, tror jeg vi vil være vitne til den fullstendige destruksjonen av dette landet, sier Perry.