- USA blir til jobben er gjort

Uaktuelt å dele opp Irak, sier president Bush på Midtøsten-besøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikanske styrker blir i Irak inntil jobben er fullført, var hovedbudskapet fra president George Bush til Iraks statsminister Nouri al-Maliki i Jordans hovedstad Amman i formiddag.

Statsministeren er rett mann

Og Bush avviste alle forslag om å dele opp Irak i tre selvstyrte områder for sjiaer, sunnier og kurdere, et forslag som har vært lansert for å demme opp den sekteriske volden.

Bush roste al-Maliki som «rett mann for Irak», og lovet at de amerikanske troppene blir i landet så lenge hans regjering ønsker det.

Men det er nødvendig å øke farten i opptrening av Iraks egne sikkerhetsstyrker, sa Bush på toppmøtet, som skal drøfte hele situasjonen i Midtøsten-regionen.

Rice til Vestbredden

Utenriksminister Condoleeza Rice var også i Amman i formiddag. Mens president Bush har fokus på Irak, skal Condoleezza Rice seienere i dag møte Israels statsminister Ehud Olmert i Jerusalem og Palestinas president Mahmoud Abbas i Jeriko på Vestbredden.

Hun håper også at det blir tid til å møte den israelske utenriksministeren Tzipi Livni i Jerusalem i løpet av kvelden.

-VI BLIR: : -USA blir i Irak så lenge dere vil ha oss, sa president George Bush i formiddag til Iraks statsminister Nouri al-Maliki. FOTO: EPA/Scanpix.
-VI BLIR: : -USA blir i Irak så lenge dere vil ha oss, sa president George Bush i formiddag til Iraks statsminister Nouri al-Maliki. FOTO: EPA/Scanpix. Vis mer

I Amman appellerte president Bush alle parter i Midtøsten-konflikten om å støtte den vanskelige jobben Abbas har i Palestina. For å understreke at han er på bølgelengde med den palestinske presidenten, brukte Bush Abbas\' kallenavn Abu Mazen.

PÅ SNARVISITT: USAs utenriksminister Condoleezza Rice på snarvisitt i formiddag for hun dro videre til Jerusalem og Jeriko. Her sammen med Iraks utenriksminister Hoshyar Zebari (nærmest) og ambassadør Zalmay Khalilzad.