– USA blokkerer klimaforhandlinger

Gore og Stoltenberg med sterk kritikk. EU truer med boikott.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både EU og Norge beskylder USA for å blokkere klimaforhandlingene på Bali ved å nekte å diskutere framtidige klimaforpliktelser.

– De vil ikke engang forplikte seg til å forhandle om framtidige forpliktelser, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Dersom det ikke kommer et klart signal om at rike land vil gjøre mer for å kutte sine egne utslipp, vil heller ikke de store utviklingslandene påta seg ansvar for å begrense sine utslipp, sier Stoltenberg.

Også USAs tidligere visepresident Al Gore sier USA blokkerer for fremgang under forhandlingene.

– Det er i hovedsak mitt eget land, USA, som er ansvarlig for å blokkere prosessen her på Bali. Det er noe vi alle vet, sa årets nobelprisvinner. Han oppfordret deltakerne på Bali til å meisle ut en avtale uten USA. Men Det hvite hus vil ikke være med på at det først og fremst er USA som står i veien for vellykkede klimasamtaler.

– Jeg mener han tar feil, sier Det hvite hus’ talskvinne Dana Perino om Gores uttalelse.

Snau tidsfrist 

Slitne forhandlere på Bali har frist til fredag ettermiddag med å bli enige om et såkalt veikart, et mandat, for forhandlingene om en ny internasjonal klimaavtale. Den tidsfristen vil ganske sikkert sprekke. Veikartet setter opp dagsorden for forhandlingene både når det gjelder utslippskutt, tilpasning til klimaendringer, finanser og teknologi. Striden står blant annet om ambisjonsnivået i vedtaket.

PEKTE UT USA SOM SYNDEBUKKEN: Al Gore holdt tale til verdens ledere på Bali under klimatoppmøtet torsdag. Foto: REUTERS
PEKTE UT USA SOM SYNDEBUKKEN: Al Gore holdt tale til verdens ledere på Bali under klimatoppmøtet torsdag. Foto: REUTERS Vis mer

EU og Norge vil ha en henvisning til at rike land må kutte sine utslipp med 25-40 prosent innen 2020 for å unngå farlige menneskeskapte klimaendringer.

USA mener det foregriper forhandlingene å nevne konkrete tall, selv om det er i et uforpliktende forord.

Mot bindende mål
Men USA vil heller ikke godta formuleringer om at forhandlingene skal lede fram til bindende, tallfestede mål for utslippskutt i alle industriland, som det heter i utkastet som sirkulerte torsdag. President George W. Bush har hele tiden vært mot bindende, internasjonale mål.

Derfor vil USAs delegasjon heller ikke gå med på at slike mål skal være tema for forhandlingene om en ny avtale.

EU-press 

EU skjerpet torsdag presset mot USA ved å true med å boikotte president Bushs klimadialog.

– Intet resultat på Bali betyr at det ikke blir noe møte, sier Tysklands miljøvernminister Sigmar Gabriel.

Bush har tatt initiativet til en dialog mellom økonomiske stormakter til et toppmøte for å diskutere et mulig program for frivillige reduksjoner i utslipp.

Dialogen skulle støtte opp under prosessen for å få til en ny avtale i FN-regi.

Presidentens fremste miljørådgiver, James Connaughton, beskylder på sin side EU for å blokkere forhandlingene, ved å kreve tallfestede mål allerede fra starten av forhandlingene.


Brev til Bush
 

– Vi vil stille oss i ledelsen i klimaarbeidet. Men lederskap krever også at andre faller inn i rekke og følger etter, sa Connaughton torsdag, ifølge Reuters.

Også på hjemmebane øker presset mot George W. Bush. I et brev til presidenten krever over 50 senatorer at USA må stanse blokkeringen av en avtale. Blant senatorene som har underskrevet brevet er Hillary Clinton, John Kerry, Edward Kennedy og Barbra Boxer, som er leder av Senatets miljøkomité.

– USAs forhandlere motsetter seg enhver formulering som understreker behovet for handling i løpet av de neste 10-15 årene. De avviser også enhver henvisning til FNs klimapanels konklusjoner om at nedgang i CO2-utslippene er nødvendig for å unngå farlige klimaendringer, heter det i brevet.

(NTB)