– USA blokkerer klimaforhandlinger

Gore og Stoltenberg med sterk kritikk. EU truer med boikott.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Både EU og Norge beskylder USA for å blokkere klimaforhandlingene på Bali ved å nekte å diskutere framtidige klimaforpliktelser.

– De vil ikke engang forplikte seg til å forhandle om framtidige forpliktelser, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Dersom det ikke kommer et klart signal om at rike land vil gjøre mer for å kutte sine egne utslipp, vil heller ikke de store utviklingslandene påta seg ansvar for å begrense sine utslipp, sier Stoltenberg.

Også USAs tidligere visepresident Al Gore sier USA blokkerer for fremgang under forhandlingene.

– Det er i hovedsak mitt eget land, USA, som er ansvarlig for å blokkere prosessen her på Bali. Det er noe vi alle vet, sa årets nobelprisvinner. Han oppfordret deltakerne på Bali til å meisle ut en avtale uten USA. Men Det hvite hus vil ikke være med på at det først og fremst er USA som står i veien for vellykkede klimasamtaler.

– Jeg mener han tar feil, sier Det hvite hus’ talskvinne Dana Perino om Gores uttalelse.

Snau tidsfrist 

Slitne forhandlere på Bali har frist til fredag ettermiddag med å bli enige om et såkalt veikart, et mandat, for forhandlingene om en ny internasjonal klimaavtale. Den tidsfristen vil ganske sikkert sprekke. Veikartet setter opp dagsorden for forhandlingene både når det gjelder utslippskutt, tilpasning til klimaendringer, finanser og teknologi. Striden står blant annet om ambisjonsnivået i vedtaket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer