USA blokkerte FN-utkast om Gazastripen

USA blokkerte et utkast til en uttalelse fra FNs sikkerhetsråd om situasjonen som utspilte seg på Gazastripen fredag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

BLOKKERTE: Et medlem av den amerikanske delegasjonen snakker under FNs sikkerhetsråds hastemøte om situasjonen på Gazastripen fredag. Ifølge nyhetsbyrået AFP stoppet USA det første utkastet til sikkerhetsrådets uttalelse. Foto: Mary Altaffer / NTB scanpix
BLOKKERTE: Et medlem av den amerikanske delegasjonen snakker under FNs sikkerhetsråds hastemøte om situasjonen på Gazastripen fredag. Ifølge nyhetsbyrået AFP stoppet USA det første utkastet til sikkerhetsrådets uttalelse. Foto: Mary Altaffer / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Utkastet var utarbeidet av Kuwait, og her het det at Sikkerhetsrådet uttrykte dyp bekymring over situasjonen på grensen. I tillegg ble det uttrykt sorg over tapet av uskyldige palestinske liv.

For øvrig ble retten til å protestere på en fredfull måte understreket, samt respekten for internasjonale menneskerettigheter og humanitær lov.

Da dette utkastet ble presentert under hastemøtet i New York fredag kveld, nektet USA å støtte det, sier en diplomat i Sikkerhetsrådet til AFP.

Flere drept

Bakgrunnen for møtet er fredagens demonstrasjoner på Gazastripen og påfølgende sammenstøt mellom palestinere og israelske styrker. Palestinske myndigheter hevder at minst 16 palestinere ble drept og over 1.400 såret, men Israel mener dette tallet er overdrevet.

Etter møtet kom FNs uttalelse, hvor det het at FNs generalsekretær António Guterres var dypt bekymret over situasjonen og at han krever en uavhengig og åpen gransking av hendelsene.

Fredagens Hamas-støttede massedemonstrasjon var den første av flere varslede markeringer fram mot 15. mai, som er 70-årsdagen for staten Israel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer