Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA blør i Irak

Samme dag som president George W. Bush fortalte om amerikanske framskritt i Irak, ble ytterligere 36 amerikanske soldater drept i flere angrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Gårsdagen var USAs svarteste og blodigste siden invasjonen av Irak. Fire dager før valget i Irak iverksatte militante grupper i går en serie angrep mot amerikanske styrker, helikoptre, skoler som skal brukes som valglokaler, og hovedkvarterene til tre politiske partier nord for Bagdad.

To transporthelikoptre med marinesoldater ble beskutt ved byen Rutbah i al-Anbar-provinsen vest i Irak. Øyenvitner sier til flere nyhetsbyråer at ett helikopter ble truffet av en bakke-til-luft-rakett og eksploderte. 31 soldater ble drept. Det andre helikopteret unnslapp rakettene.

Koordinert aksjon

Pentagon bekreftet i går kveld at også fire marinesoldater ble drept under kamper, også i al-Anbar. Utenfor Bagdad ble en amerikansk soldat drept og to andre såret i et rakettangrep.

I en koordinert aksjon gikk tre selvmordsbombere til angrep mot en militærpost og en politistasjon i byen Riyadh utenfor Kirkuk i Nord-Irak. Minst fire irakiske politimenn, to soldater og tre sivile skal ha blitt drept.

Minst 15 ble drept av en bilbombe plassert utenfor partikontoret til Kurdistans demokratiske parti, utenfor Mosul i Nord-Irak.

Om lag 1400 amerikanere er drept i Irak etter invasjonen våren 2003. Angrepene fører til at amerikanske militære har problemer med å rekruttere soldater til tjeneste i Irak.

Flere hundre skal ha nektet å reise til Irak, ifølge amerikanske medier, og et stort antall soldater har desertert og flyktet til Canada. Også britene skal ha problemer med å få soldater til å verve seg.

 STORE TAP:  USA opplevde sin blodigste dag siden invasjonen i Irak i 2003. 31 soldater ble blant annet drept i et helikopterkrasj. Foto: AFP PHOTO
STORE TAP: USA opplevde sin blodigste dag siden invasjonen i Irak i 2003. 31 soldater ble blant annet drept i et helikopterkrasj. Foto: AFP PHOTO Vis mer

Optimistisk Bush

I Washington holdt president George W. Bush sin første pressekonferanse i sin andre periode som president, og sa at han har store forhåpninger til valget i Irak.

-  Jeg anmoder på det sterkeste alle om å stemme. Jeg forventer et stort øyeblikk i Iraks historie, fastslo Bush.Opptrappingen av angrepene på kontorene til politiske partier og valglokaler har som mål å skremme velgerne fra å delta i valget på søndag. Lederen for Iraks uavhengige valgkommisjon, Abdul-Hussein Hendawi, sa i går til den franske radiostasjonen RTL at han ventet at angrepene minst ville bli fordoblet fram til valget. Han var likevel overbevist om at valgdeltakelsen vil bli høy.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media