Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA bombardert med spørsmål

Spørsmålene regnet ned over den amerikanske FN-delegasjonen fredag da USA presenterte sitt resolusjonsforslag om opphevelse av sanksjonene mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen av de 15 medlemslandene i FNs sikkerhetsråd avviste direkte teksten til resolusjon som USA la fram i samarbeid med Storbritannia og Spania. Men listen over spørsmål som kritikerne av USAs Irak-politikk vil ha avklart, er svært lang.

- Ja, vi fikk mange spørsmål, noe vi var forberedt på, etter som sanksjonene mot Irak har stått på dagsordenen i over 12 år, sa USAs ambassadør John Negroponte under en pause i forhandlingene.

Møtet i Sikkerhetsrådet ble holdt for lukkede dører og varte i mange timer. Ved siden av selve gjenoppbyggingen og hvilken rolle FN skal spille, er det kontrollen med Iraks oljerikdommer som vekker størst strid.

USA vil at Irak igjen fritt skal kunne eksportere olje og sette inntektene inn på et spesialfond som skal brukes til humanitære formål og til gjenoppbygging av det skakkjørte og krigsherjede landet. Fondet - Iraqi Assistance Fund - skal ledes av et styre der både FN, Verdensbanken og Det internasjonale pengefond er representert.

Rask avgjørelse

- Vi vil ha denne resolusjonen vedtatt av Sikkerhetsrådet så raskt som mulig. Det er ingen grunn til at drøftelsene skal strekke seg over flere uker, sa USAs FN-ambassadør, John Negroponte, torsdag.

Både USA og Storbritannia forsøkte fredag å komme sine argeste kritikere i møte og erkjente fullt hvilket stort ansvar de to landene har som okkupasjonsmakter i Irak.

USA vil avvikle FN-programmet «olje for mat» over en periode på fire måneder. Enkelte inngåtte kontrakter skal fortsette, men det er uklart om for eksempel Russland vil få innfridd sine kontrakter til en verdi av 1,6 milliarder dollar (over 11, 2 milliarder kroner).

«Olje for mat»-programmet har utestående ordrer på til sammen 13 milliarder dollar (over 90 milliarder kroner) til mat og medisiner, som ble inngått av det styrtede Saddam-regimet.

USA ønsker en avstemning over sitt resolusjonsforslag innen 3. juni, da «olje for mat»-programmet skal opp til fornyet vurdering. Frankrike, Russland og Kina er kjent for sin steile holdning til USAs planer for Irak.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media