USA bomber IS-opprørere ved viktig demning i Irak

Stort angrep.

HARDE KAMPER: Utbrente biler ligger ved byen Samarra ved Haditha-demningen - et viktig strategisk mål både for IS og irakiske sikkerhetsstyrker. USA gjennomførte i dag bombeangrep mot IS ved demningen. Foto: NTB scanpix
HARDE KAMPER: Utbrente biler ligger ved byen Samarra ved Haditha-demningen - et viktig strategisk mål både for IS og irakiske sikkerhetsstyrker. USA gjennomførte i dag bombeangrep mot IS ved demningen. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Amerikanske militærfly er i gang med å bombe opprørere fra Den islamske stat (IS, tidligere ISIL) i nærheten av Haditha-demningen nordvest for Bagdad, melder Reuters.

Bekrefter Pentagon bekrefter angrepet.

Det er første gang siden USAs luftoffensiv startet 8. august at amerikanske jagerfly kommer sunniarabiske militser til unnsetning fra lufta. Tidligere angrep har i hovedsak vært til støtte for kurdiske styrker i nord, selv om USA også sist helg bidro til å jage IS fra byen Amerli, hvor befolkningen er sjiamuslimske turkmenere.

Haditha-demningen i elva Eufrat har siden i sommer vært truet av opprørere fra Den islamske staten (IS), ifølge irakiske kilder i Anbar-provinsen.

- På forespørsel fra den irakiske regjeringen har det amerikanske militæret gjennomført koordinerte luftangrep mot ISIL-terrorister i utkanten av Haditha-demningen, sier Pentagon-talsmann John Kirby.

- Disse angrepene gjennomføres for å forhindre terroristene i å fortsatt true sikkerheten ved demningen, som kontrolleres av irakiske sikkerhetsstyrker med støtte fra sunnimuslimske stammer, utdyper Kirby.

Svært viktig Habitha-demningen ligger på elva Eufrat, og er Iraks nest største.

Demningens vannkraftverk står for 30 prosent av strømleveransene i Irak. Da USA invaderte landet i 2003, var en av styrkenes fremste mål å erobre Haditha-demningen, påpeker NTB.

Noe av det som har gjort IS' offensiv i Irak så effektiv, er gruppas vilje og evne til å ta kontroll over viktige strategiske infrastruktur-anlegg, som oljefelt og demninger.

IS har kjempet for å få kontroll over demningen, men lokale stammer og irakiske sikkerhetsstyrker var lenge i stand til å holde dem unna.

Moderate Flertallet av befolkningen i byen Haditha er sunnimuslimske arabere. Byen med rundt 100.000 innbyggere ligger i nærheten av den kunstige innsjøen som demningen har dannet. Innbyggerne i byen har i flere uker forsøkt å motstå angrep fra IS-opprørere, ifølge Al-Monitor.

- Borgerne i Haditha er moderate, og de er ikke enige med IS' terroristdoktrine. De ofrer alt de har for å beskytte byen mot denne organisasjonens monstre, fortalte en kilde i byen til den Washington-baserte nettsiden i august, ifølge NTB.

Lokale myndigheter i Anbar-provinsen vurderte allerede i midten av august å be USA om luftstøtte for å hindre opprørerne i å avansere mot demningen, ifølge avisen Asharq Al-Awsat , som har base i London og støttes av den saudiarabiske kongefamilien.

Trussel mot Bagdad Haditha-demningen er like viktig som demningen i Mosul, spesielt siden den ligger mye nærmere Bagdad, sier nestlederen for provinsrådet, Falih Al-Issawi, til avisen.

Demningen ligger rundt 240 kilometer nordvest for Bagdad, og dersom IS skulle få kontroll over den, ville det utgjort en trussel mot hovedstaden, mener han.

18. august klarte kurdiske peshmerga-styrker i samarbeid med regjeringsstyrker å ta tilbake dammen Mosul fra IS-opprørerne. Det skjedde etter at amerikanske fly gjennomførte en omfattende luftoffensiv mot opprørerne i nærheten av dammen.


TOK OPP KAMPEN: Lokale stammer har bistått irakiske sikkerhetsstyrker i kampene mot IS ved Haditha. Foto: Reuters / NTB scanpix
TOK OPP KAMPEN: Lokale stammer har bistått irakiske sikkerhetsstyrker i kampene mot IS ved Haditha. Foto: Reuters / NTB scanpix Vis mer