MIDTØSTEN SKJELVER:

USA bombet mål i Jemen. Så kommer Iran med krigsskip

- Vi er inne i en veldig farlig periode, der alt kan forplante seg, sier Cecilie Hellestveit. 

ANGREPET: Det amerikanske marineskipet USS Mason har to ganger blitt angrepet fra Jemens kyst. Denne uka bombet derfor amerikanerne mål i Jemen. Foto: U.S. Navy / Ap / Scanpix 
ANGREPET: Det amerikanske marineskipet USS Mason har to ganger blitt angrepet fra Jemens kyst. Denne uka bombet derfor amerikanerne mål i Jemen. Foto: U.S. Navy / Ap / Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Fakta krigen i Jemen:

  • I mars 2015 startet en saudi-arabisk-ledet koalisjon angrep på Jemen.
  • Hver dag blir seks barn skadd eller drept, ifølge FN.
  • Borgerkrigen er like brutal som i Syria, og er en regional krig med mange aktører.
  • Siden mars 2015 har nær 10 000 mennesker blitt drept i Jemen, hvorav minst 4125 sivile jemenitter, ifølge FN.
  • 7207 skadd siden den saudi-ledede koalisjonen intervenerte i Jemen, mars 2015, ifølge FN-tall.
  • Ifølge Amnesty, Human Rights Watch og Den internasjonale Røde Kors-komiteen, er krigsforbrytelser begått av alle parter i krigen. Både sykehus og skoler er bombet.
  • Minst 2,5 millioner mennesker er på flukt i eget land.

Syria-krigen herjer, og en hel verden er involvert, direkte eller indirekte. Også i Irak er konflikten blitt regional. Så også i borgerkrigen i Jemen. Her støtter Iran Houti-regimet, som kontrollerer hovedstaden Sanaa. En saudi-arabisk-ledet koalisjon kjemper mot Houti-regimet, og har bombet mål i Jemen siden mars 2015.

Denne uka angrep også USA Houti-mål i Jemen fra krigsskip. Dette er første gang at USA angriper mål i Jemen siden Saudi Arabia-koalisjonen startet sin krig i 2015. Angrepet var autorisert av president Barack Obama, ifølge CNN. Så sender Iran inn krigsskip i samme farvann.

Mulig ny fase

- Iran har sendt inn skip i farvannet utenfor Jemen hver gang når konflikten i Syria har blitt trappet opp. Det er mye symbolikk i konflikten mellom Iran og Saudi Arabia, sier Cecilie Hellestveit, Midtøsten-ekspert.

Hun har fulgt konfliktene i Midtøsten i tiår, og er langt fra beroliget av hva som nå pågår i Jemen - og i regionen forøvrig.

- Lite skal til for at situasjonen her kan komme ut av kontroll. Det er de samme internasjonale aktørene som kriger i både Irak, Syria og Jemen, og kan forplante seg videre. Dette har bygget seg opp over en lengre periode. I den grad det ikke blir en forhandlet prosess i Syria, vil krigen i Syria gå inn i en ny fase i Midtøsten, sier Hellestveit.

Trekker pusten:

- Den blir ikke nødvendigvis positiv.

Fiende blir venn

I Syria støtter Iran og Russland Bashar al-Assad og hans regime, mens en rekke Gulf-land, USA og Tyrkia har støttet opposisjonen. I det siste har Russlands Vladimir Putin hatt en rekke møter med Tyrkias Recep Tayyip Erdogan.

- At amerikanerne og russerne ikke klarte å bli enige om noen fredsavtale i Syria er ikke bra, ei heller at de nå ikke snakker sammen. Nå foregår det allianseendringer, med Tyrkia og Russland. Det er stor usikkerhet rundt hva dette vil innebære, sier Hellestveit.

USA-misnøye med Saudi

Også i Jemen er alliansene skjøre. Siden Saudi-koalisjonen startet sin krigføring i Jemen mars 2015 har nær 10 000 mennesker mistet livet. USA har hele veien støttet Saudi Arabia, blant annet med å selge våpen og militært utstyr.

VOLDSOM KRITIKK: Den saudi-ledede koalisjonen har fått kraftig kritikk etter at det bombet en begravelsesseremoni i hovedstaden Sanaa forrige helg. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix 
VOLDSOM KRITIKK: Den saudi-ledede koalisjonen har fått kraftig kritikk etter at det bombet en begravelsesseremoni i hovedstaden Sanaa forrige helg. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix  Vis mer

Men etter at den saudi-ledede koalisjonen bombet en begravelse og drepte over hundre mennesker den 8. oktober, begynner amerikanerne å få nok av Saudi Arabias voldsomme krigføring. Human Rights Watch kom torsdag med en rapport der de mener at begravelsesbombingen synes å være en krigsforbrytelse begått av USAs allierte, Saudi Arabia.

Stadig flere i den amerikanske kongressen er kritiske til at USA selger militært utstyr til Saudi Arabia, som verken er kjent for å følge krigens regler - eller ha spesielt stor respekt for menneskerettighetene. USA har solgt militært utstyr for 111 milliarder dollars under Obamas presidentperiode, og har vært viktig for Saudi Arabias krigføring i Jemen.

- Dette gjør at de er medvirkende til krigsforbrytelser, sier Bruce Riedel, direktør i Brookings Institution ifølge CNN.

Enda mindre populære

Han mener også at USA-støtten til Saudi Arabia kan gjøre amerikanerne enda mindre populære i Midtøsten.

- De fattigste araberne (jemenittene, journ.anm) er sperret inne fra luften og sjøen av de rikeste (saudierne, journ.anm) - med vår hjelp, sier Riedel.

Samtidig bombet USA Houti-mål denne uka - og utelukker ikke at det kan bli mer.

- Dette var selvforsvarsangrep for å beskytte vårt personell, våre skip og vår frihet til å seile i dette viktige farvannet. USA vil også svare på andre mulige trusler mot våre skip og kommersiell trafikk, sier Pentagon-talsmann Peter Cook ifølge BBC.

Samtidig håper USA at denne ukas angrep blir det siste, skriver BBCs Jonathan Marcus. Han viser også til at USA nå synes det er enda mer vanskeligere enn tidligere å være en av Saudi Arabias allierte, etter begravelses-bombingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer