USA bombet sykehus i Afghanistan: - Dette er en innrømmelse av en krigsforbrytelse

Leger uten grenser sier de reagerer med «avsky» på påstandene om at Taliban brukte Kunduz-sykehuset som base.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Pasienter brant levende i sengene sine da Leger uten grenser sitt sykehus i Kunduz ble bombet av USA natt til lørdag.

Det afghanske forsvarsdepartementet har sagt at Taliban-krigere hadde angrepet og inntatt sykehuset, og brukte sykehuset som et  «menneskelig skjold». Det får nødhjelpsorganisasjonen til å «reagere med avsky»

- Disse uttalelsene antyder at afghanske og amerikanske styrker i samarbeid bestemte seg for å bombe et fullt operasjonelt sykehus med mer enn 180 ansatte og pasienter, fordi de mente at medlemmer av Taliban var til stede, skriver Christopher Stokes, generalsekretær Leger Uten Grenser.

- Dette er en innrømmelse av en krigsforbrytelse. Og det motsier de første forsøkene fra amerikanske myndigheter på å minimere angrepet som «utilsiktet skade», påpeker Stokes.

- Grusomt Ti måneder etter at NATOs ISAF-styrke trakk seg ut av Afghanistan, tok Taliban i forrige uke Kunduz, landets femte største by. Ikke siden amerikanerne inntok landet i 2001, har Taliban hatt kontroll over en så stor by.

Afghanske styrker kjempet med støtte fra NATO for å ta byen tilbake, da amerikanske bombefly angrep Leger uten grenser-sykehuset.

- Angrepet var rettet mot opprørere som skjøt mot amerikanske soldater som bisto afghanske styrker i Kunduz, opplyste Pentagon, da de innrømmet å ha utført et bombeangrep «i nærheten av» sykehuset.

<strong>SKREKKBESKRIVELSER:</strong> : Øyenvitner forteller om grufulle syn og en desperat kamp for å redde sårede etter at Leger Uten Grensers (MSF) sykehus i Kunduz i Afghanistan ble bombet på lørdag. Foto: Médecins Sans Frontières via AP
SKREKKBESKRIVELSER: : Øyenvitner forteller om grufulle syn og en desperat kamp for å redde sårede etter at Leger Uten Grensers (MSF) sykehus i Kunduz i Afghanistan ble bombet på lørdag. Foto: Médecins Sans Frontières via AP Vis mer

Angrepet drepte tolv ansatte og minst sju pasienter, hvorav tre av dem var barn.

- Vi prøvde å se inn i en av de brennende bygningene. Jeg klarer ikke å beskrive det som var der inne. Det finnes ikke ord for hvor grusomt det var. På overvåkingsposten lå seks pasienter og brant i sengene sine, beskrev sykepleier Lajos Zoltan Jecs på Leger uten grensers sine hjemmesider.

Krever gransking Leger uten grenser krever en uavhengig gransking av bombeangrepet.

- Det finnes ingen rettferdiggjørelse for dette grufulle angrepet på vårt sykehus som førte til at våre ansatte døde mens de arbeidet og pasienter døde i sine senger. Leger Uten Grenser gjentar sitt krav om en fullstendig og uavhengig internasjonal etterforskning, skriver Stokes.

Fakta: Sykehusangrepet i Kunduz

• Kunduz har vært åsted for harde kamper siden Taliban inntok provinshovedstaden 28. september. Det var første gang siden invasjonen i 2001 at Taliban fikk kontroll over en større by.

• Amerikanske fly og NATO-styrker har støttet afghanske regjeringsstyrker i kampen om Kunduz den siste uka.

•  Fra klokka 2.08 til 3.15 natt til lørdag ble et sykehus drevet av den humanitære organisasjonen Leger Uten Grenser (Médecins Sans Frontierès, MSF) truffet av en serie luftangrep i intervaller på 15 minutter.

• Tolv ansatte og minst sju pasienter, tre av dem barn, ble drept, opplyser hjelpeorganisasjonen. 37 personer, av dem 19 MSF-ansatte, ble alvorlig såret.

• Det amerikanske forsvaret innrømmer å ha gjennomført luftangrep «i nærheten» av sykehuset, og at dette kan ha ført til utilsiktede skader. Hendelsen etterforskes.

•  MSF-sykehuset i Kunduz ble åpnet i august 2011. Sykehuset spesialiserer seg på akuttmedisin, kirurgi og intensivbehandling. Det har plass til 92 senger, men utvidet til 150 sengeplasser på grunn av den siste tidens voldsomme kamper.

(Kilder: NTB, Leger Uten Grenser )

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer