Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA bombet sykehus i Afghanistan: - Dette er en innrømmelse av en krigsforbrytelse

Leger uten grenser sier de reagerer med «avsky» på påstandene om at Taliban brukte Kunduz-sykehuset som base.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pasienter brant levende i sengene sine da Leger uten grenser sitt sykehus i Kunduz ble bombet av USA natt til lørdag.

Det afghanske forsvarsdepartementet har sagt at Taliban-krigere hadde angrepet og inntatt sykehuset, og brukte sykehuset som et  «menneskelig skjold». Det får nødhjelpsorganisasjonen til å «reagere med avsky»

- Disse uttalelsene antyder at afghanske og amerikanske styrker i samarbeid bestemte seg for å bombe et fullt operasjonelt sykehus med mer enn 180 ansatte og pasienter, fordi de mente at medlemmer av Taliban var til stede, skriver Christopher Stokes, generalsekretær Leger Uten Grenser.

- Dette er en innrømmelse av en krigsforbrytelse. Og det motsier de første forsøkene fra amerikanske myndigheter på å minimere angrepet som «utilsiktet skade», påpeker Stokes.

- Grusomt Ti måneder etter at NATOs ISAF-styrke trakk seg ut av Afghanistan, tok Taliban i forrige uke Kunduz, landets femte største by. Ikke siden amerikanerne inntok landet i 2001, har Taliban hatt kontroll over en så stor by.

Afghanske styrker kjempet med støtte fra NATO for å ta byen tilbake, da amerikanske bombefly angrep Leger uten grenser-sykehuset.

- Angrepet var rettet mot opprørere som skjøt mot amerikanske soldater som bisto afghanske styrker i Kunduz, opplyste Pentagon, da de innrømmet å ha utført et bombeangrep «i nærheten av» sykehuset.

SKREKKBESKRIVELSER: : Øyenvitner forteller om grufulle syn og en desperat kamp for å redde sårede etter at Leger Uten Grensers (MSF) sykehus i Kunduz i Afghanistan ble bombet på lørdag. Foto: Médecins Sans Frontières via AP
SKREKKBESKRIVELSER: : Øyenvitner forteller om grufulle syn og en desperat kamp for å redde sårede etter at Leger Uten Grensers (MSF) sykehus i Kunduz i Afghanistan ble bombet på lørdag. Foto: Médecins Sans Frontières via AP Vis mer

Angrepet drepte tolv ansatte og minst sju pasienter, hvorav tre av dem var barn.

- Vi prøvde å se inn i en av de brennende bygningene. Jeg klarer ikke å beskrive det som var der inne. Det finnes ikke ord for hvor grusomt det var. På overvåkingsposten lå seks pasienter og brant i sengene sine, beskrev sykepleier Lajos Zoltan Jecs på Leger uten grensers sine hjemmesider.

Krever gransking Leger uten grenser krever en uavhengig gransking av bombeangrepet.

- Det finnes ingen rettferdiggjørelse for dette grufulle angrepet på vårt sykehus som førte til at våre ansatte døde mens de arbeidet og pasienter døde i sine senger. Leger Uten Grenser gjentar sitt krav om en fullstendig og uavhengig internasjonal etterforskning, skriver Stokes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media