- USA-bombing vil bare forsinke, ikke hindre

Omfattende sunniislamistisk opprør i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Herjingene til ekstremistene i ISIL har falt sammen med et omfattende sunniopprør mot Iraks sjiadominerte styre, mener NUPI-forsker Henrik Thune.

Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) har tatt kontroll over Iraks nest største by Mosul og en rekke andre byer den siste tiden. Deler av landet blitt et lovløst område utenfor myndighetenes kontroll.

Men fanatikerne i ISIL kjemper ikke alene i sin kamp mot Iraks sjiamuslimske statsminister Nuri al-Maliki.

- Det er viktig å understreke at dette ikke kun er ISIL. Dette er nå et bredt sunniopprør som får støtte på grunn av hat mot Maliki. At ISIL er med, er mest som en taktisk allianse. Det er bred motstand mot ISIL blant sunnier, men akkurat nå har de samme fiende, sier Thune til NTB.

Han kom nylig tilbake fra regionen til USA, hvor han er gjesteforsker ved University of North Carolina. Thune leder ellers Midtøsten-programmet til Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

- Kan gå til Bagdad Også Iraks tidligere visepresident, sunnimuslimske Tarek al-Hashemi, er inne på det samme. Han lever nå i eksil i Tyrkia.

- Det som skjer i landet mitt, er at desperate folk gjør opprør. Så enkelt som det. Den sunniarabiske befolkningen har de siste elleve årene vært ofre for diskriminering, urettferdighet og korrupsjon, sier Hashemi.

Ifølge Thune ser det allerede ut til at andre enn ISIL nå hersker over de omkring to millioner menneskene i Mosul.

- Veien til Bagdad er ikke så lang som mange tror. Nord og øst for Bagdad har Maliki liten kontroll og liten støtte, og derfra er det kort inn til byen og gatene, sier han.

- Hvis Baquba faller, kan man ikke se bort fra at dette opprøret ruller inn i Bagdad, mener Thune.

Han understreker at utviklingen nå er svært uforutsigbar, og at man ikke kan se bort fra at lov og orden kan bryte sammen også i hovedstaden.

- Hvis så skjer, står vi overfor en av de mest dramatiske situasjonene i Midtøsten på lang tid. Både sikkerhetspolitisk og økonomisk vil konsekvensene være store og farene mange, påpeker han.

Trolig vil heller ikke en inngripen fra USA kunne stanse sunniislamistenes fremmarsj.

- Luftbombing fra USA vil kun forsinke fremrykkingen, ikke hindre den, sier Thune.

Dyp splittelse ISILs grusomme herjinger skjer etter at gruppen har fått pengestøtte fra mektige sunnimuslimske miljøer i Persiabukta og kamptrening i Syria.

Men flere eksperter peker på at krisen i Irak også skyldes helt andre forhold. Blant annet oppløste USA etter 2003 Iraks viktigste institusjoner, og sunnimuslimene er blitt diskriminert under Malikis styre.

- Løsningen har hele tiden vært å få inkludert den delen av Irak som til nå ikke har vært med i den politiske prosessen i Bagdad, nemlig sunniene. Da ville ISILs handlingsrom vært mye mindre, sier Thune.

Han viser til at fraværet av en forsoningsprosess etter 2003 har ført til at splittelsen mellom sjia og sunni bare er blitt dypere.

- Vi har gått fra et sunniprivilegert styre under Saddam Hussein til et sjiaprivilegert regime under Maliki. Dette er kjernen i konflikten som kunne ha vært løst politisk, sier han.

Sunniekstremister angrep onsdag Iraks største oljeanlegg, Baiji-raffineriet, hvor det siden har vært harde kamper mellom dem og det irakiske militæret. De siste arbeiderne som var fanget på anlegget, ble torsdag sluppet ut fri under en kortvarig våpenhvile.

(NTB)