REVURDER: Senator John McCain og Lindsey Graham mener USA må revurdere forholdet sitt til Pakistan. Forholdet mellom de to landene har vært anstrengt helt siden amerikanske styrker tok seg inn i Pakistan, og drepte Osama bin Laden. Foto: AP Photo/Harry Hamburg
REVURDER: Senator John McCain og Lindsey Graham mener USA må revurdere forholdet sitt til Pakistan. Forholdet mellom de to landene har vært anstrengt helt siden amerikanske styrker tok seg inn i Pakistan, og drepte Osama bin Laden. Foto: AP Photo/Harry HamburgVis mer

- USA bør vurdere kutt til Pakistan

USA bør vurdere mulige kutt i militærstøtten til Pakistan, mener ledende republikanere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- USA har vært utrolig tålmodig med Pakistan. Det har vi vært, til tross for visse ubestridelige og svært urovekkende fakta, heter det i en uttalelse fra de to senatorene John McCain og Lindsey Graham.

De to republikanerne viser til rapporter om at det såkalte Haqqani-nettverket og «andre terroristgrupper» får støtte fra elementer innen den pakistanske regjeringshæren og etterretningstjenesten.

De samme gruppene anklages for angrep mot amerikanske mål i Afghanistan «og dreper amerikanske soldater», heter det i uttalelsen.

Ny vurdering - Det er på høy tid at USA tar sitt forhold til Pakistan opp til ny vurdering. Vi må se nærmere på hvilken måte og på hvilket nivå vi skal støtte Pakistan, mener de to senatorene.

- Særlig viktig er det at alle sider ved USAs sikkerhetsbistand og økonomiske hjelp til Pakistan kommer på bordet. Det bør vurderes betydelig reduksjon og strengere krav til mottakeren, heter det videre.

McCain er republikanernes leder i forsvarskomiteen i Senatet, mens Graham er partiets leder i bistandskomiteen.

- USAs politikk overfor Pakistan må springe ut av en realistisk forståelse av at enkelte sider ved det pakistanske forsvaret bidrar til å drepe og såre våre menn og kvinner i uniform og til å undergrave vår nasjonale sikkerhet, slår de to fast.

Anstrengt forhold Forholdet mellom Washington og Islamabad har vært anstrengt siden amerikanske spesialstyrker fant og drepte al-Qaida-lederen Osama bin-Laden i den pakistanske garnisonsbyen Abbottabad i mai.

Da NATO-styrker drepte 24 pakistanske regjeringssoldater i et angrep ved grensa til Afghanistan i forrige måned, ble forholdet enda mer kjølig.

Pakistan svarte på angrepet ved å stanse forsyninger til NATO-styrken i Afghanistan, og ved å erklære amerikansk etterretningspersonell for uønsket.

- Dette har markert et nytt lavmål i forholdet, slår McCain og Graham fast.

NTB