SJEFSOVERVÅKEREN: Den øverste lederen for amerikansk etterretning, James Clapper konstaterte nylig at de må belage seg på store budsjettkutt de kommende ti årene. Foto: Scanpix/Mark Wilson/Getty Images/AFP
SJEFSOVERVÅKEREN: Den øverste lederen for amerikansk etterretning, James Clapper konstaterte nylig at de må belage seg på store budsjettkutt de kommende ti årene. Foto: Scanpix/Mark Wilson/Getty Images/AFPVis mer

USA bruker 50 mill i timen på å overvåke oss

Nå skal pengesekken krympes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det samlede etterretningsbudsjettet var for budsjettåret 2011 på 78,6 milliarder dollar, rundt 440 milliarder kroner, viser tall nylig offentliggjort etter krav fra Kongressen.

Det tilsvarer drøyt 1,2 milliarder kroner dagen, eller 50 millioner kroner i timen på sivil og militær spionasje og etterretning.

Mindre til Pentagon USAs åtte sivile etterretningsorganisasjoner med CIA i spissen, har hatt 305 milliarder kroner til disposisjon i år, en økning med 8 milliarder kroner fra i fjor.

USAs åtte militære etterretningsorganisasjoner har derimot fått kuttet sitt budsjett fra 151 til 134 milliarder kroner i år.

Det samlede etterretningsbudsjettet krympet derimot for første gang på over ti år, men er likevel 24 prosent høyere enn det var i 2007.

Budsjettkutt Den øverste lederen for amerikansk etterretning, James Clapper konstaterte nylig at de må belage seg på store budsjettkutt de kommende ti årene.

- Også vi i etterretningsverdenen må bidra for å redusere budsjettunderskuddet, som i seg selv utgjør en betydelig fare for den nasjonale sikkerheten, sa Clapper under en konferanse i Texas i oktober.

Han minnet om at de amerikanske etterretningsorganisasjonene siden terrorangrepene mot USA i 2001, har hatt ti fete år med budsjettvekst.

Reduserte kapasitet Selv om budsjettene nå må kuttes, advarer Clapper mot å gjenta tabbene fra tida etter at Sovjetunionen brøt sammen og den kalde krigen var over.

- Den gang taklet vi ikke nedbemanningen godt. I løpet av en periode på sju-åtte år reduserte vi trolig analysekapasiteten vår med en tredel, reduserte i betydelig grad nærværet verden over, reduserte signal- og satellittovervåkingen og glemte på mange måter det helt grunnleggende. Dette slo senere tilbake på oss, mener Clapper.

Gigantisk nettverk The Washington Post avslørte i fjor at hele 854.000 mennesker i en eller annen form var tilknyttet amerikansk etterretning, fordelt på de 16 store etterretningsorganisasjonene, 1.271 underliggende mindre organisasjoner og 1.931 private selskaper.

CIA, som driver spionasje og etterretning i utlandet, er den eneste organisasjonen som er direkte underlagt presidenten, og det anslås at den har rundt 20.000 ansatte.

USAs militære etterretningsorganisasjon (DIA) skal ha nærmere 17.000 ansatte, mens Det nasjonale sikkerhetsbyrået (NSA), som avlytter telekommunikasjon verden over, anslås å ha rundt 18.000.
(NTB)