Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA bruker aidsmidler på bioterror

Statlige amerikanske bevilgninger som skulle gått til medisinsk forskning på sykdommer som aids, brukes i stedet på å utvikle en ny miltbrannvaksine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år vil det nasjonale institutt for allergi og smittsomme sykdommer NIAID bruke 145 millioner dollar (over 1 milliard kroner) på å kjøpe og teste en ny miltbrannvaksine.

Halvparten av midlene kommer fra NIAIDs eget budsjett for forsvar mot bioterrorisme, en firedel fra budsjettet for hiv-prosjekter og resten fra forskning på andre sykdommer. Ytterligere 131 millioner dollar (960 millioner kroner) skal hentes fra NIAIDs budsjett for neste år, melder BBC.

Flere aidsforskere sier at deres arbeid blir svekket av kuttene og mange frykter at det kommer til å bli en trend å bruke medisinske forskningsmidler på forsvar mot terrorisme med biologiske våpen.

I forslaget til budsjett for 2003 ba president George W. Bush om penger til å kjøpe og teste ut en ny miltbrannvaksine. Kongressen ville ikke bevilge pengene og presidenten har derfor instruert NIAID til å omprioritere bruken av forskningsmidler.

Det finnes allerede en miltbrannvaksine, men denne egner seg ikke for blant andre barn og eldre. Bush-administrasjonen ønsker en vaksine som kan brukes på alle.

NTB