USA bruker falske mobilmaster i fly

Amerikanske myndigheter samler store mengder mobildata ved hjelp av falske mobilmaster plassert i fly, skriver Wall Street Journal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge avisen er mobilmastene plassert i småfly, som flyr regelmessig fra minst fem større amerikanske flyplasser og dekker mesteparten av USA.

Ved hjelp av de falske mobilmastene kan amerikanske myndigheter samle data fra mobiltelefonene til både kriminelle og uskyldige amerikanere, uten å måtte samarbeide med de store mobiloperatørene om dette.

Utstyret om bord i Cessna-flyene, som er utviklet av Boeing, «lurer» folks mobiltelefoner til å tro at de kommuniserer med ordinære mobilmaster og på den måten får myndighetene tilgang til store mengder data.

Ifølge kilder med kjennskap til programmet blir det drevet av U.S. Marshalls Service, som er underlagt det amerikanske justisdepartementet.

Programmet skal ha vært i drift siden 2007, og ved hjelp av utstyret blir det innhentet samtaledata fra titusenvis av mobiltelefoner hver gang småflyene er på vingene.

Programmet som benyttes har mye til felles med et som benyttes av etterretningsorganisasjonen National Security Agency, som innhenter samtaledata fra millioner av mobiltelefoner hver eneste dag, både i USA og resten av verden.

(NTB)