Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA bruker millioner på Egypts opposisjon

Regjeringen i USA har brukt hundrevis av millioner på støtte til opposisjonen i Egypt, ifølge hemmelige amerikanske dokumenter.

GJØR MOTSTAND: En demonstrant forsøker å gjøre motstand mot politistyrker i Kairos gater. I dag er det varslet nye demonstrasjoner. Foto: REUTERS  / Mohamed Abd El-Ghany
GJØR MOTSTAND: En demonstrant forsøker å gjøre motstand mot politistyrker i Kairos gater. I dag er det varslet nye demonstrasjoner. Foto: REUTERS / Mohamed Abd El-Ghany Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanernes forhold til Egypt er fylt av motsetninger, og USAs støtte til regimet i landet beløper seg til flere hundre milliarder i løpet av de siste 30 årene. Men også opposisjonen i landet har fått betydelige summer, ifølge dokumenter som er lekket til WikiLeaks og som Aftenposten har fått tilgang til.

430 millioner kroner Bare i 2009 skal planen ha vært å gi rundt 430 millioner kroner til opposisjonelle grupper som motarbeider regimet.

NUPI-forsker Daniel Heradstveit tror pengeoverføringene kan få uønskede konsekvenser for USA. Han minner om at det er blitt holdt demokratiske valg både i Algerie og på Gazastripen hvor resultatene slett ikke var i tråd med supermaktens ønsker.

Arresterte opposisjonelle Egyptiske myndigheter varsler nye tiltak mot demonstrantene i landet. En rekke medlemmer av Det muslimske brorskap, landets viktigste opposisjonsbevegelse, skal være pågrepet.

Åtte av de arresterte har lederposisjoner i den islamistiske bevegelsen, opplyser advokaten deres.

- Mange er pågrepet, det er vanskelig å få rede på det nøyaktige antallet, sier advokat Abdel-Moniem Abdel-Maksoud.

Han mener det er lett å skjønne hvorfor politiet valgte å gå til aksjon natt til fredag. Det er varslet store demonstrasjoner etter fredagsbønnen, og for første gang har brorskapet oppfordret sine tilhengere til å delta.

Nettet svikter Samtidig som ledere for islamistbevegelsen ble satt bak lås og slå, kom det meldinger om en rekke brudd på internettilgangen i landet.

Noen kom seg ikke på nettet i det hele tatt, mens andre fortalte at det bare var Facebook og andre sosiale medier som ikke fungerte. I tillegg hadde mange mobilbrukere problemer med å sende tekstmeldinger.

En av sjefene for teletilsynet i landet sier til nyhetsbyrået Reuters at han ikke ønsker å kommentere saken. Kontoret til den egyptiske statsministeren skal ha sendt ut en uttalelse som benekter at Facebook og Twitter er stengt.

Regjeringen advarer Det egyptiske innenriksdepartementet advarte torsdag om at det ville bli satt i verk nye tiltak mot demonstrantene i landet.

«Besluttsomme tiltak» vil bli iverksatt mot folk som planlegger nye protester, het det i en uttalelse fra departementet. Det ble understreket at håndteringen av situasjonen vil skje i overensstemmelse med loven.

Også Mohamed ElBaradei, fredsprisvinner og tidligere leder for Det internasjonale atomenergibyrået, har sagt at han akter å delta i de varslede demonstrasjonene etter fredagsbønnen. De antas å bli de mest omfattende i Egypt så langt denne uken.
(NTB)

TOSIDIG FORHOLD:USA har gitt Egypts president  Hosni Mubarak ryggdekning internasjonalt. Samtidig støtter USA opposisjonen mot ham med millioner av kroner.  Foto: AP Photo/Amr Nabil
TOSIDIG FORHOLD:USA har gitt Egypts president Hosni Mubarak ryggdekning internasjonalt. Samtidig støtter USA opposisjonen mot ham med millioner av kroner. Foto: AP Photo/Amr Nabil Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media