USA bruker millioner på Egypts opposisjon

Regjeringen i USA har brukt hundrevis av millioner på støtte til opposisjonen i Egypt, ifølge hemmelige amerikanske dokumenter.

GJØR MOTSTAND: En demonstrant forsøker å gjøre motstand mot politistyrker i Kairos gater. I dag er det varslet nye demonstrasjoner. Foto: REUTERS  / Mohamed Abd El-Ghany
GJØR MOTSTAND: En demonstrant forsøker å gjøre motstand mot politistyrker i Kairos gater. I dag er det varslet nye demonstrasjoner. Foto: REUTERS / Mohamed Abd El-Ghany Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Amerikanernes forhold til Egypt er fylt av motsetninger, og USAs støtte til regimet i landet beløper seg til flere hundre milliarder i løpet av de siste 30 årene. Men også opposisjonen i landet har fått betydelige summer, ifølge dokumenter som er lekket til WikiLeaks og som Aftenposten har fått tilgang til.

430 millioner kroner Bare i 2009 skal planen ha vært å gi rundt 430 millioner kroner til opposisjonelle grupper som motarbeider regimet.

NUPI-forsker Daniel Heradstveit tror pengeoverføringene kan få uønskede konsekvenser for USA. Han minner om at det er blitt holdt demokratiske valg både i Algerie og på Gazastripen hvor resultatene slett ikke var i tråd med supermaktens ønsker.

Arresterte opposisjonelle Egyptiske myndigheter varsler nye tiltak mot demonstrantene i landet. En rekke medlemmer av Det muslimske brorskap, landets viktigste opposisjonsbevegelse, skal være pågrepet.

Åtte av de arresterte har lederposisjoner i den islamistiske bevegelsen, opplyser advokaten deres.

- Mange er pågrepet, det er vanskelig å få rede på det nøyaktige antallet, sier advokat Abdel-Moniem Abdel-Maksoud.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer