USA bryr seg ikke om russisk rakettskepsis

USA vil bygge rakettforsvarssystem i Polen og Tsjekkia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USA kommer til å bygge opp et nytt rakettforsvarssystem i Polen og Tsjekkia, selv om Russland protesterer.

Det sier USAs viseforsvarsminister Eric Edelman, som gjerne skulle ha sett at Russland ble med på utviklingen av systemet som skal beskytte mot raketter fra land som Iran og Nord-Korea.

- Dersom vi av en eller annen grunn ikke greier å bli enige om veien videre, kommer vi ikke til å la Russland diktere hva vi gjør sammen med andre land, eller hva NATO gjør som allianse, sier Edelman.

De folkevalgte i Tsjekkia og Polen har ennå ikke har gitt grønt lys til utplassering av amerikanske rakettanlegg, men regjeringene i begge land har uttalt seg positivt om USAs planer.

Russland protesterer kraftig og mener president George W. Bush nå ruster opp i stedet for å etterleve inngåtte nedrustningsavtaler.

Flere av USAs allierte i NATO er også markerte motstandere av rakettforsvarssystemet, og frykter at det kan bli startskudd for et nytt våpenkappløp.

Bush-administrasjonen avviser dette og hevder at rakettsystemet ikke utgjør noen trussel mot Russland.

- Dette skal brukes mot en felles trussel, sier Edelman som minner om at Russland er et mye nærmere mål for iranske og nordkoreanske raketter enn det USA er.

<strong><b>BRYR SEG IKKE:</strong></b> President Bush og USA bryr seg ikke om at Russland ikke er begeistret for planene om å bygge ut rakettforsvarssystemer i Tsjekkia og Polen. Foto: SCANPIX/CHARLES DHARAPAK
BRYR SEG IKKE: President Bush og USA bryr seg ikke om at Russland ikke er begeistret for planene om å bygge ut rakettforsvarssystemer i Tsjekkia og Polen. Foto: SCANPIX/CHARLES DHARAPAK Vis mer

Edelman hevder det nye rakettforsvarssystemet har en prislapp på drøyt 10 milliarder kroner, men ifølge nyhetsbyrået AP har USA bevilget hele 400 milliarder kroner på systemet de siste ti årene.

(NTB)Russland anklager president George W. Bush for å ruste opp. Foto: REUTERS/Larry Downing/SCANPIX

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer